Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.10.12

Blitz Riesling 2011

Blitz Riesling 2011
  • Valmistaja: Weinhaus Dr. Pauly Bergweiler
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Mosel
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,49e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Reilu vuosi sitten Alkoon tullut, suorastaan kamalan mauttomalla etiketillä varustettu Moselin alueen Blitz Riesling oli työporukkamme viini-ja-ruoka-iltamme seuraava viini. Toisin kuin muut viinit, Blitz ei ollut paikalla niinkään erikoisena kuriositeettiviininä, vaan yksinkertaisesti siitä syystä, että valmistimme sushia porukalla, ja pienellä jäännössokerilla varustettu Riesling on tunnetusti mitä erinomaisin valinta sushin kumppaniksi.

Väriltään viini on levyesti nuorekkaan vihertävä. Tuoksusta löytyy kypsän hunajaista hedelmää, erityisesti persikkaa ja omenaa, sekä raikasta mineraalia.

Maku jatkaa tuoksun osoittamaan suuntaan, tarjoillen ensisijaisesti hunajaa, ananasta ja muita keltaisia, makeita hedelmiä, joiden vastapainona on ryhdikkään kirpakka, tuoreen omenainen hapokkuus. Alkon mukaan viini on 18 g/l jäännössokerillaan puolimakea, mutta ryhdikkään hapokkuutensa ansiosta viini on omaan makuuni selvästi puolikuiva. Jäännössokerin aistii lähinnä keski- tai melko täyteläisenä suutuntumana ja korostuneen makeana hedelmänä, joka ei kuitenkaan onnistu hapokkuuden ansiosta maistumaan ylikypsältä. Lisäksi plussapiste matalanpuoleisen alkoholin (10,5%) tuomasta kepeydestä ja huolettomuuden tunnusta.

Korkeintaan keskipitkä jälkimaku on aluksi napakka, tuoreen omenainen ja kirpeän limettinen, minkä jälkeen kielelle jää miellyttävän puhdas ja raikas mineraalisuus.

Kokonaisuutena Blitz on hieman makeahkoon taittuva ja helppo, mutta hintaansa nähden varsin kelpo Moselin Riesling. Jälleen kerran joudun toteamaan, että kyllä ne Moselin viinit taitavat olla parempia hieman makeina kuin täysin rutikuivina – lähes hintaluokasta riippumatta. Näppärä, mukavan raikas ja hyvin tehty Riesling niin seurusteluun kuin yleisviiniksi aasialaisten ruokien kanssa – makeutta riittää hyvin mausteisen intialaisen ruoan kanssa; happojen ansiosta viini pelaa öljyisen kiinalaisen ruoan kanssa; viinin kepeähkö ja sopivan moniulotteinen maku toimii hyvin herkän japanilaisen ruoan kanssa yhteen.

Lyhyesti: Tuntuvalla, muttei makealla jäännössokerilla varustettu Moselin Riesling, jossa tasapaino on kohdallaan ja kaikki pelaa hyvin yhteen. Hyvä yleis-Riesling moneen makuun. Parin euron panostuksella saa parempiakin, mutta se ei vähennä viinin varsin pätevää hinta-laatu-suhdetta.

Arvio: Hyvä – mauttoman etiketin takaa paljastuu varsin maukas viini.

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti