Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.10.12

Torres Celeste Crianza 2009

Torres Celeste Crianza Ribera del Duero 2009
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Punaviini, DO Ribera del Duero Crianza
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Ribera del Duero
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,99e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 18,48e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Testattuamme Marimar Estaten Pinot Noirin tämän kuun alussa järjestetyssä Torres-tilaisuudessa, oli vuorossa heti toinen mielenkiintoani kutkutteleva viini: Torresin Ribera del Duerossa sijaitsevilta tarhoilta peräisin oleva Celeste Crianza. Ei niinkään siksi, että olisin kuullut viinistä mitään suurta hypetystä, vaan siksi, että Ribera del Duerot yleensä sattuvat kiinnostamaan. Monesti Riberat tarjoavat Riojan ohella yleisesti parasta Tempranilloa mitä Espanjasta saa, mutta usein Riojaa selvästi ronskimmalla ja väkivaltaisemmalla otteella – vaikkakin toki poikkeuksiakin löytyy kummastakin alueesta. Tästä syystä siis olen pitkään halunnut päästä tutustumaan miten Torres hoitaa tonttinsa!

Väriltään viini on todella tumman syvä ja kevyesti sinertävä, reunoilta vain hieman vaaleneva. Keskirunsas tuoksu on paahteinen, tuoreen mansikkainen, tumman marjainen ja hennon puisen tamminen. Olen yllättynyt näin hillitystä tuoksusta – usein Riberat ovat kuitenkin olleet melkoisia pommeja jo ensinuuhkaisusta lähtien. Plussaa kuitenkin hyvin hillittynä ja etäisenä pysyvästä tammesta, joka komppaa tyylillä dominoimatta pätkääkään.

Runsas maku on tuoksua paljon riberamaisempi. Pehmeän täyteläinen ja aromikas maku tarjoaa runsaasti paahteisia Espanjan aromeita: tummaa kirsikkaa, hentoa viikunaa, kevyttä tummaa suklaata, makeita mausteita ja aavistuksia vaniljaisesta tammesta. Rakenteeltaan viini on melko tanniininen ja sopivan hapokas, eli kokonaisuus on hyvin balanssissa. Varsinaista voimaa tai väkivaltaa viinistä ei löydy, mutta klassista Espanjan aurinkoa riittämiin.

Melko lämmin ja runsas jälkimaku tarjoilee kielellä tummia hedelmiä ja karvasta mausteisuutta, jota lopulta väistyvät pitkähkön, puisen ja vaniljaisen tammisen loppuvaikutelman tieltä.

Celeste Crianza jäi aavistuksen vaatimattomaksi esitykseksi parhaimpien maistamieni vastaavanhintaisten Riberojen rinnalla, mutta on tästä huolimatta muuten varsin maukas Tempranillo. Varmasti hyvin turvallinen valinta, jos kevyemmistä espanjalaisista viineistä pitävä haluaa tutustua Ribera del Dueron tyyliin. Vaikka parilla kympillä rupeaa saamaan todella upeita viinejä Suomestakin, en olisi pettynyt, jos olisin itse ostanut tämän viinin tilausvalikoiman hintaan. Monilta Tallinnan- ja Ruotsinlaivoilta viiniä saa sen sijaan 12-13 euron hintaan, mikä tekee viinistä varsin kiitettävän hinta-laatusuhteen tuotteen.

Lyhyesti: Pehmeä, runsas, täyteläinen ja tumman hedelmäinen Espanjan Tempranillo tukevista viineistä tunnetun Ribera del Dueron alueelta.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikka viini on tyyliltään Riberaksi hieman enemmän turvallinen ja massoille suunnattu, jää kokonaiskuvaksi varsin miellyttävä ja tasapainoinen yleisvaikutelma. Viini kehittynee vielä muutamia vuosia, mutta on jo nyt varsin lähestyttävässä tikissä.

Hinnan (18,48e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti