Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.10.12

Brown Brothers Orange Muscat & Flora 2010

Brown Brothers Orange Muscat & Flora 2010
  • Valmistaja: Brown Brothers
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Victoria
  • Rypäleet: Orange Muscat (80%), Flora (20%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 12,98e (Syyskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 12,98e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Viimeiseksi maistamakseni viiniksi Mikä viini -tapahtumassa jäi Brown Brothersin jälkiruokaviini, joka on valmistettu melko yllättävistä rypäleistä: pääasiallisena komponenttina toimii lähinnä pienessä osassa Yhdysvaltoja kasvatettu Muscat-rypäleen mutaatio, Orange Muscat, jota täydentää 20% Floraa – hybridilajiketta, joka on luotu risteyttämällä Gewürztraminer ja Sémillon.

Väriltään viini on, jälkiruokaviineille hyvin tyypillisesti, kullankeltainen. Tuoksu on hyvin raikas ja pirteä, aromipuolelta löytyy kukkeutta, aprikoosia, rusinaa, appelsiininkuorta, rusinaa ja simaisuutta.

Makealta maultaan viini seuraa melko paljon tuoksun jäljillä: on runsasta simaisuutta, kukkaisaa mausteisuutta, hunajaa, rusinaa ja ylikypsää aprikoosia. Suutuntuma on hyvin runsas, leveä, täyteläinen ja melko raskas. Kokonaisuus ei ole kovinkaan hapokas, minkä seurauksena runsaasta mausta puuttuu kaivattua intensiteettiä ja raikkautta.

Lyhyehkö jälkimaku on ylikypsän mehevä, kukkea, hunajainen ja appelsiininkuorinen.

Mielenkiintoisista lähtökohdistaan huolimatta viini jää melko yllätyksettömäksi perusesitykseksi. Aromipuolella ei tullut vastaan juurikaan mitään erikoista ja viinin rakenne taki kokonaisuudesta melko lattean. Orange Muscat & Flora on varsin tyypillinen ja yllätyksetön uuden maailman jälkiruokaviini, joka maistuu ihan hyvältä ja hoitaa varmasti hommansa ongelmitta, mutta ei tuo varsinaisesti mitään uutta tai mielenkiintoista.

Lyhyesti: Perusmaukas mutta melko rakenteeton ja yllätyksetön jälkiruokaviini. Paljon ylikypsää hedelmää ja makeata simaisuutta ilman tuoretta raikkautta vastapainoksi.

Arvio: Keskinkertainen – eipä tätä maistelemalla hullua hurskaammaksi tule. Paitsi jos kivennäisvettä heittää sekaan, voi leikkiä hörppivänsä erikoista simaa.

Hinnan (12,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti