Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.10.12

Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva 2009

Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva 2009
 • Valmistaja: Mezzacorona
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Teroldego Rotaliano
 • Maa: Italia
 • Alue: Trentino-Alto Adige, Trentino
 • Rypäleet: Teroldego (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 11,80e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 12,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Reilu viikko takaperin saimme yllätyskutsun tuttumme luokse. Kuulemma hänellä oli kaapit täynnä riistaa ja sieniä, minkä takia suunnitelmissa oli kokata liiat pois ja kutsua ihmisiä paikalle syömään. Varsin ystävällistä ja houkuttelevaa (kiitti Tuksu!) Pikainen skannaus osoitti, että vaikka kaapissani on viinejä reilummanpuoleisesti, ei sieltä löytynyt kuitenkaan mitään sopivaa, jonka kehtaisi avata jo nyt ja iskeä pöytään kaikkien hamstrattavaksi. Siispä lähimonopoliin etsimään viiniä, jossa olisi potkua riistalle, muttei liikaa, jotta sienipuoli ei jäisi jyrätyksi. Italia ja Ranska nyt yleisesti edustavat tällaiseen herkutteluun sopivaa tavaraa, joten tällä kertaa valinta kohdistui hieman ennalta-arvattavasti Pohjois-Italian erikoisuuteen, Mezzacoronan tuottamaan Teroldegoon.

Kyseessä oleva viini on runsaasti Pohjois-Italian persoonallisia perusviinejä tuottavan Mezzacoronan paremmasta päästä. Toisin kuin talon perus-Teroldego, tähän viiniin tarkoitetut rypäleet kerätään käsin ja vain parhaina vuosina Mezzacoronan neljältä parhaalta Piana Rotalianassa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään kaksi vuotta, joista toinen tammessa.

Väriltään viini on hyvin tummansyvä, mustaantaittuvan kirsikkainen. Tuoksu on kirsikkainen, luumuinen ja kevyen savuinen, tammi tuo siihen mausteisuutta ja hieman setriseen taittuvaa makeata pehmeyttä. Alkoholi tuo tuoksuun hentoa apteekkieetterisyyttä.

Viinin maku on kypsän kirsikkainen, melko uuttunut ja pehmeähkö, mutta silti ilahduttavasti sopivan hapokas ja hennon karvas. Suutuntuma on keskitäyteläinen, aromimaailma melko runsas ja mausteinen. Kirsikkaisuus on melko kypsää, tuoden viiniin pientä makeutta, mutta yleisilmeeltään viini on melko kuiva ja kevyen bitterinen. Päällimmäisen kirsikkaisuuden ohelle tulee viinin avautuessa kevyttä mustikkaisuutta ja setripuista tammea.

Jälkimaku on tumman marjainen, voimakkaan mineraalinen ja maukas. Erityisesti kevyt savun aromi leijailee kielellä miellyttävän pitkään.

Odotin hieman enemmän omaperäisyyttä itselleni melko tuntemattomasta lajikkeesta valmistetulta Pohjois-Italian punaviiniltä, sillä viini oli melko yleis-italialainen ja geneerisen kirsikkainen. Rakenteenkin puolesta olisin voinut odottaa jotain hieman vähemmän uuttunutta ja vielä hapokkaampaa. Tästä voisi päätellä, että viini olisi voinut olla pettymys, mutta päinvastoin: viini oli varsin erinomainen kumppani tarjotuille ruoille ja oli sellaisenaankin hyvin maukas. Ehkä kaipasin hieman enemmän persoonaa, mutta viini ei kuitenkaan jättänyt kylmäksi, vaikka olikin hieman geneerisempi kuin odotin. Rakenne kuitenkin oli varsin hyvin kohdillaan, aromimaailma klassisen pohjoisitalialainen, eikä viini ollut hinnallakaan pilattu.

Lyhyesti: Helppo, yleiskäyttöinen ja klassisen aromikas Pohjois-Italian punaviini sieltä hieman perusviinejä paremmalta tasolta.

Arvio: Miellyttävä – viini on melko tavanomainen ja helppo pohjoisitalialainen, mutta samalla myös ilahduttavan maukas ja varsin hyvin tehty tapaus. Melko turvallinen valinta yleiseksi ruokapunaviiniksi.

Hinnan (12,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

1 kommentti:

 1. Itselläni on aika kehittymätön makuaisti, enkä osaa eritellä mausta kaikkia noita mainitsemiasi nyansseja. Sen verran kuitenkin, että viini sopi mielestäni mukavasti kermaisen kanttarellikastikkeen ja pihvin kanssa. Sopusuhtainen ja miellyttävä yhdistelmä, jossa makeutta ja hapokkuutta juuri sopivassa suhteessa.

  Ostan luultavasti toistekin.

  VastaaPoista