Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.10.12

Catania Crianza 2009

Catania Crianza 2009
  • Valmistaja: Viñedos y Bodegas Gormaz
  • Tyyppi: Punaviini, DO Ribera del Duero Crianza
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Ribera del Duero
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,62e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Aina kun kohdalleni siunaantuu tilaisuus maistaa Ribera del Dueroa, olen iloinen, sillä useimmiten Riberat ovat varsin positiivisia tapauksia. Monissa Riberoissa on hyvin paljon samaa perinteistä Espanjan henkeä kuin Riojan alueen viineissä, mutta hedelmä on niissä usein paljon muhkeampaa ja tammisuus hieman hillitympää balanssin ollessa monissa kohdallaan. Poikkeuksiakin toki löytyy niin Riberoista kuin Riojoista.

Väriltään Catania on hyvin tumman läpinäkymätön, sävyltään reunoille asti mustaan taittuvan viininpunainen. Tuoksu on hyvin tummanpuhuva, lihainen ja nahkainen. Seassa on kevyesti puista tammea ja tuoretta luumua.

Maku on makeankypsä, paahteinen, luumuinen, kevyen punamarjainen, viskisen tamminen ja jopa kevyesti pureksittavan paksu, mutta samalla myös hieman ohuehkon oloinen. Yleisvaikutelmaltaan viini on pehmeä ja helppo.

Lyhyehkö jälkimaku on mausteisen tamminen ja siinä korostuu keskimaussa taustalla piileskelleet tuoreet punaiset marjat.

Kokonaisuutena Catania on ihan maukas, mutta myös hieman simppeli ja turhan geneerinen nuori espanjalainen. Viinissä ei varsinaisesti ole mitään vikaa ja se toimii ihan hyvänä yleisviininä, mutta siinä on melko vähän persoonallisuutta. Viini on ihan maistuva ja hyvin balanssissa, mutta jää taakse aiemmin tapaamistani Riberoista. Kelvollinen arkiviini perusruoille, ei sen kummempaa. Joskus sekin riittää.

Lyhyesti: Hyvin tyypillinen ja melko yllätyksetön perus-Ribera, josta löytyy espanjan paahteista aurinkoa, kypsää luumua ja tujua tammea.

Arvio: Keskinkertainen – hieman vaatimaton Ribera del Dueron viini, mutta varsin helppo ja tasapainoinen ruokaviini arkiaterioille.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti