Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.10.12

Torres Las Mulas Viognier 2011

Torres Las Mulas Viognier 2011
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Viognier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Toinen Miguel Torresin luotsaamassa Torres-tilaisuudessa esitelty valkoviini oli toukokuussa Alkon valikoimiin saapunut luomu-Viognier Torresin Chilen-osastolta.

Väriltään viini on kuulaan ja intensiivisen kellanvihreä. Tuoksu on hyvin trooppinen ja aromaattinen; päällimmäisenä löytyy kypsää omenaa ja kukkakauppaa, minkä alla on kevyt persikkainen ja päärynämehuinen pohjavire.

Maku on leveä, syvä, hyvin aromikas ja melko runsas. Mausta löytyy paljon kypsää omenaa, hieman lähi-idän mausteisuutta ja tuoreita trooppisia hedelmiä. Suutuntuma on pehmeähkö ja jopa kevyen öljyinen – osatekijänä saattaa olla korkeahko (14%) alkoholi, joka ei kuitenkaan muuten maistu tai tuo itseään esiin. Viini on melko hapokas, mutta runsaan aromikkuutensa vuoksi se ei ole erityisen kepeä, vaan ennemminkin keskiraskas.

Jälkimaku on lyhyehkö, mutta miellyttävä. Kielelle jää omenaa, hentoa ananasta, tuntuvampaa hapokkuutta ja aavistus mineraalisuutta.

Yleisesti Torresin Las Mulas on varsin kelvollinen ja toimiva perusvalkoviini. Se ei yritä olla ylitehty, överiaromaattinen ja -mausteinen Viognier, vaan sopivan tasapainoinen ja yleiskäyttöinen valkoviini. Ihan kelvollinen sellaisenaan seurusteluunkin, vaikkei kepeyden puutteensa takia varsinainen ykkösvalinta sellaiseksi. Sen sijaan se on oikein toimiva ja tasapainoinen valinta esimerkiksi runsaammille salaateille tai aasialaistyyppisille kana- tai porsasruoille. Assez bien, kuten fransmanni sanoisi.

Lyhyesti: Miellyttävä, tasapainoinen ja yleiskäyttöinen luomu-Viognier Chilestä.

Arvio: Erittäin hyvä – on tämä parhaita Torresin valkoviinejä, mitä on tullut maistettua. Ja myös parhaita uuden maailman Viognierejä. Vahvistaa käsitystäni siitä, että Chile on omaan makuuni paljon parempi valkoviinimaa kuin punaviinimaa.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti