Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.10.12

Codorníu Pinot Noir Brut

Codorníu Pinot Noir Brut
  • Valmistaja: Codorníu
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,98e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 13,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Toinen Cava-talo Codorníun kuohuviineistä, jotka tuli Mikä viini -tapahtumassa maistettua oli vanha tuttu Pinot Noir Brut – 100% Pinot Noirista valmistettu rosée-Cava.

Väriltään viini on intensiivisen lohenpunainen. Tuoksu on melko voimakas, ronskin ja raa'an metsämansikkainen, yrttinen ja paahteinen; seassa on myös hieman Cavoille ominaista kumimaisuutta.

Hyvin kuiva maku on todella intensiivinen, voimakkaan hapokas ja runsas. Puhdaspiirteinen hedelmäisyys on keskittynyt lähinnä tukevaan, happamankirpeään punamarjaisuuteen ja hieman kypsempään metsämarjaisuuteen ja kirsikkaisuuteen. Mousse on todella runsasta, mutta kuplat ovat erittäin pienikokoisia, mikä tekee viinistä hyvin kuohkean täyteläisen, mutta tuhdin hapokkuuden kanssa myös erittäi napakan, ryhdikkään ja jopa riipivän. Yleisvaikutelma on ronski ja harteikas.

Jälkimaku on kuiva, kevyen mineraalinen, happaman karpaloinen, kukkainen, hennon makean vadelmainen ja melko pitkähkö.

Yleisvaikutelmaltaan Pinot Noir Brut on melkoisen ronski esitys. Siinä on kompleksisuutta ja tyylikkyyttä, mutta ei varsinaisesti eleganssia – kuin pukuun puettu painonnostaja, joka paljastuukin varsinaiseksi herrasmieheksi. Sellaisenaan nautittuna viini voi olla turhankin roteva esitys hyvin intensiivisen ja hapokkaan marjaisuutensa vuoksi. Sen sijaan vaalean lihan, punaisen kalan tai kasvisruokien kumppanina viinin saa varmasti loistamaan helposti; näin ronski ja ryhdikäs rakenne kestänee helposti tukevampiakin aterioita jäämättä niiden jalkoihin. Vallan vakuuttava valinta esimerkiksi tervetulomaljaksi, jonka kanssa voi jatkaa suoraan alkuruokaan. Suosittelen tarjoilemaan viinin lähempänä kymmentä astetta kuin pakkasrajaa, jotta viinin valmiiksi tiukan hapokkuuden sijaan kypsempi ja makeampi marjaisuus pääsisi korostumaan (allekirjoittaneelle viini tarjoiltiin tapahtumassa perinteisesti jäävedessä jäähdytettynä, mutta aikaisemmin viiniä on tullut aiemmin maistettua myös hieman lämpimämpänäkin, jolloin kokonaisuudesta oli jäänyt hieman toisenlainen, mehevämpi mielikuva.)

Lyhyesti: Hyvin runsas ja ronski rosée-Cava, jossa yhdistyy tyylikkyys ja raaka voima. Etenkään hyvin viileänä ei mitenkään erityisen helppo ja kiltti seurusteluskumppa, vaan roteva ruokakuohuva.

Arvio: Tyylikäs – vaikka viinissä on todella napakkaa hapokkuutta, särmää ja jopa riipivyyttä, on siinä myös tuhtia, moniulotteista hedelmää vastapainona. Silti sellaisenaan koen viinin olevan hieman epätasapainoinen, mutta ruoan kanssa naitettuna tai lämpimänä nautittuna (en pidä jälkimmäistä erityisen miellyttävänä ja suositeltavana vaihtoehtona) balanssi tuntuu loksahtavan helposti kohdalleen.

Hinnan (13,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti