Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.10.12

Torres Gran Viña Sol 2011

Torres Gran Viña Sol 2011
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Penedès
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Penedès
  • Rypäleet: Chardonnay (85%), Parellada (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,90e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Torresin Viña Solit olen aina, syystä tai toisesta, onnistunut niputtamaan niihin yhdentekeviin valkoviineihin, joita on turha lähteä edes maistamaan. Kuitenkin Torresin tilaisuudessa Ravintola Lasipalatsissa edessäni nökötti lasillinen Gran Viña Solia, joten kai sitä nyt kuitenkin oli maistettava.

Väriltään viini on kirkkaan kellanvihreä, taittuen ehkä himpun verran enemmän keltaiseen kuin vihertävään.

Tuoksussa on tuoretta omenaa ja vehreyttä, mutta sen vastapainona myös kermaisuutta ja kevyen toffeista tammea.

Viinin makumaailma on melko puhdas; seassa on tuoksuun nähden vain hyvin hillitysti kevyttä tammisuutta, joka tuo kokonaisuuteen varsin toimivasti kermatoffeisuutta ja hentoa vaniljaa. Yleisesti aromimaailmaa hallitsee Chardonnayn omenainen maku, jonka seassa on kevyttä appelsiininkuorta, yrttiä ja kukkia. Kokonaisuus on aavistuksen kypsänmakea, mutta myöskin sopivan hapokas ja raikas. Tammitetuksi Chardonnayksi yllättävän kepeä esitys. Balanssi on kunnossa ja kokonaisuus on varsin miellyttävä.

Jälkimaku on runsas, napakka, tuoreen hedelmäinen, raikkaan yrttinen, puhdaspiirteinen – eli tammi ei maistu – ja jopa voimakkaampi kuin itse keskimaku.

Olen varsin yllättynyt. Gran Viña Sol on varsin toimiva ja tasapainoinen valkoviini. Selvästikin Torresin yritys päästä kevyesti tammitettujen Burgundereiden hiekkalaatikolle (eikä esimerkiksi uuden maailman löysien hedelmävetoisten ja / tai tammipommien hallitsemille markkinoille), joka pärjää hintaluokka huomioon otettuna varsin näppärästi. Tammea on käytetty hyvin harkiten, Chardonnay on varsin raikasta ja puhdaspiirteistä, balanssi on varsin hyvin kohdallaan ja pieni määrä Parelladaa ei vesitä viinin Chardonnaysuutta, vaan päinvastoin, tuo siihen miellyttävää kepeyttä ja yrttisyyttä. Gran Viña Sol on varsin klassinen, kevyenpuoleinen ja tasapainoinen tammitettu Chardonnay. Tuskin tuo Chardonnay-harrastelijoille mitään uutta, mutta satunnaisia Espanjan valkoisia harrastaville viini on varsin näppärä, yleiskäyttöinen ruokapöytävalkkari. Ennakkoasenteeni osoittautuivat varsin vääriksi, sillä tämähän on kaiken kaikkiaan edullisen hintansa väärti esitys.

Lyhyesti: Hillitysti tammitettu, kevyehkö mutta miellyttävän aromikas, raikas ja tasapainoinen melkein-Chardonnay. Kannattaa nauttia hyvin viilennettynä ja pian korkkaamisen jälkeen ettei tammi pääse tulemaan liikaa etualalle.

Arvio: Hyvä – oikein miellyttävä ja taiten tehty Espanjan valkoviini – joita ei kyllä liiaksi Alkon valikoimassa ole. Melko turvallinen valinta monille mereneläville.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti