Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.10.12

Borgo Salcetino Chianti Classico Lucarello 2008

Borgo Salcetino Chianti Classico Lucarello Riserva 2008
  • Valmistaja: Aziende Agricole Livon, Borgo Salcetino
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (95%), Canaiolo (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Yksi kiinnostavimmista Alkon perusvalikoiman viineistä, joita oli tarjolla Interbrandsin lokakuisilla tuotemessuilla, oli Borgo Salcetinon Chianti Classico Riserva. Tämä johtui yhdestä, varsin yksinkertaisesta syystä: pidän erittäin paljon Toscanalaisista Sangioveseista, eikä Borgo Salcetino ollut koskaan aiemmin tullut vastaan muuten kuin mielenkiintoisena etikettinä Alkon hyllyillä. Joten olihan sitä pakko päästä maistamaan mistä on kysymys – viini on kuitenkin selvästi Alkon CC-osaston hinnakkaammasta päästä.

Väriltään viini on melko läpinäkyvä ja reunoille asti tasaisen mustanpuhuvan rubiininpunainen.

Tuoksu on varsin valloittava; siinä on tunnistettavissa selvästi perinteisen Chianti Classicon rustiikkisuutta. Yleisilme on sopivan likainen ja pölyinen, hennosti talliseen taittuva, paahtuneen kirsikkainen, kevyesti savuisen tamminen ja etäisen nahkainen. Seassa on myös jokin hieman kuminen aromi, joka kuitenkin pysyy onneksi hyvin taustalla eikä pääse häiritsemään.

Maku on varsin kuiva ja rehevä, muttei mitenkään erityisen iso, vaan jossain täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastossa. Suutuntuma on hapokkuudessaan varsin pirteä, mutta kokonaisuus on yllättävänkin pehmeä ja ystävällinen ryhdikkäästä hapokkuudestaan huolimatta. Aromipuolella on kypsää Sangiovesen hapankirsikkaa, tuntuvaa paahteista mausteisuutta ja kevyttä likaisuutta nahkaisella alavireellä. Viini on melko tanniininen, muttei niiden osalta erityisen hyökkäävä tai aggressiivinen, vaan tasapainoinen ja napakka.

Jälkimaku on hetken aikaa aavistuksen lämmin, mikä on varsinaisesti ainoa kerta kun varsin kohtuullinen (13%) alkoholi pääsee tulemaan läpi. Aromipuolelta löytyy kuivaa hapankirsikkaa, punaisia marjoja, makeata mausteisuutta ja yleistä vivahteikkuutta. Jälkimaku ei kuitenkaan pärjää keskimaun syvyydelle, vaan jää sen rinnalla hieman ohuemman oloiseksi.

Kokonaisuus on oikein hyvä, klassinen Toscanalainen. Tasapaino on juuri kohdallaan; mikään viinin osa-alue ei tunnu liialliselta tai dominoivalta, mutta mikään ei jää huomiottakaan (paitsi jälkimaku, mutta sekin johtuu vain lähinnä upeasta ja runsaasta keskimausta.) Viini on vielä varsin nuori, mutta kuitenkin melko helposti lähestyttävissä kunhan sen vain antaa hengittää riittävän kauan. Viini on yleisesti melko helppo, mutta ei mitenkään samalla tavalla kuten esimerkiksi chileläinen punaviini on helppo, vaan lähinnä siksi, että viini on niin maukas ja rehellinen. Viinistä löytyy juuri sitä tavaraa, jota kunnolliselta Toscanan Sangioveselta odotan. Nyt varsin hyvin lähestyttävissä, mutta kestävyyttä löytyy varmasti n. 8-10 vuoteen vuosikerrasta.

Lyhyesti: Hyvin tehty, tasapainoinen ja ennen kaikkea ihastuttavan perinteinen Chianti Classico. Varma valinta Toscanan auringon ystäville niin monipuoliseksi ruokaviiniksi kuin hurmaavaksi nautiskeluviiniksikin.

Arvio: Tyylikäs – CC Lucarello Riserva on suuri esitys olematta iso. Se ei pelaa massalla vaan kohtuudella, runsaudella ja tyylillä. Valloittava yhdistelmä maataloa ja eleganssia.

Hinnan (19,97e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti