Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.10.12

Vietti Nebbiolo Perbacco 2009

Vietti Langhe Nebbiolo Perbacco 2009
  • Valmistaja: Vietti
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Langhe Rosso
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 23,90e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 25,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Interbrandsin / Fine Brandsin tuotemessuilla tarjolla ollut Vietti Perbacco Nebbiolo oli ehtinyt jo aiemminkin kutitella mielenkiintoani – jopa siinä määrin, että viinikaapissa on oma kappale ehtinyt jo makoilla kuukausia. Juurikin tästä syystä viini kiinnostikin erityisen paljon – nyt oli mahdollista päästä testaamaan viiniä jo kauan ennen suunniteltua korkkausaikaa, sillä Langhen Nebbiolot voivat olla usein Barbarescon ja Barolon ulkopuolellakin melko pitkäikäistä ja kypsytystä jopa vaativaa sakkia; 2009 onkin Nebbiolo-asteikolla vielä melkoinen nuorikko. Erityisesti kun ottaa huomioon, kuinka tämän viinin valmistusprosessi ei eroa juurikaan Baroloista tai Barbarescoista: erittäin pitkä 18-28 päivän maseraatioaika ja yli kaksi vuotta tammessa (joista onneksi lähes puolitoista vuotta suurissa tammisammioissa.) Paperilla viini vaikuttaa varsin pätevältä haastajalta näille kuuluisille B-alkuisille viineille – sillä erolla, että rypäleet tähän viiniin tulevat vain suuremmalta alueelta Piemontesta (keskimäärin varsin vanhoista, n. 35 vuoden ikäisistä köynnöksistä.)

Väriltään viini on melko tummahko granaatinpunerva, mutta Nebbiololle tyypillisesti myöskin melko läpinäkyvä. Tuoksu on ikäväkseni melko vaisu ja etäinen, siinä on lähinnä hentoa kirsikkaa ja tervaa, jota täyttää ajoittainen tammen tumma suklaa.

Yleisilmeeltään maku on kuiva, todella viileä ja napakka. Aromipuolella on bitteristä mausteisuutta, puuta, hapankirsikkaa ja yrttiä. Tanniinit ovat melko runsaat ja lähes aggressiiviset. Hapokkuus on varsin sopivaa, eli viinissä on riittävää ryhtiä ja tiukkuutta, sekä ennen kaikkea hyvä rakenne kypsytykseen, mutta viini on kuitenkin miellyttävästi melko pehmeä ja lempeä kielellä – poislukien siis tanniinien tarmokkaan puraisun. Sen sijaan aromipuoli ei tunnu pääsevän rakenteen kanssa tasoihin, vaan vaikuttaa melko vaisulta ryhdikkään rungon rinnalla.

Jälkimaku on hyvin aromikas: löytyy orvokkia, tummaa kirsikkaa, tummaa suklaata, yrttejä ja hentoa savuisuutta. Yleisvaikutelma on varsin tiukan hapokas ja maukas, mutta aromeiltaan myös ikävän lyhyenpuoleinen. Vain tanniininen bitteri ja happojen jättämä supistava tunne kielellä jatkuu varsin pitkään.

Yleisesti Viettin Perbacco on, kuten tämänikäiseltä Nebbiololta odottaa saattaa, hyvin tiukka ja nuori. Viini puhuu pelkkää potentiaalia, mutta selvää kuvaa kokonaisuudesta on tässä iässä mahdoton saada yhdellä lasillisella. Todennäköisesti viini olisi voinut näyttää parempiakin puolia paljon pidemmällä ilmausajalla ja karahvissa, mutta nyt viini vaikutti olevan vain hyvin tiukka, sulkeutunut ja ilmaisultaan melko mykkä – viinitermeistä kuuluisa "dumb phase" voisi sopia tähän. Aromien runsauden ja rakenteen puolesta viini oli kuitenkin paljon vakuuttavampi kuin esimerkiksi muutamat aikaisemmin maistamani edulliset ja nuoret Barolon ja Barbarescon Nebbiolot, joten olen vallan tyytyväinen kaapissa makoilevaan ostokseeni – samalla varmistui päätökseni siitä, ettei pullon korkkaamisen kanssa ole kyllä mitään kiirettä.

Viettin Nebbiolo on varsin lupaava Piemontelainen – se ei ole samalla lailla elegantti kuin parhaat Barolot tai Barbarescot (ainakaan vielä), vaan sopivalla tavalla rujohko ja maalainen, mutta tarjoaa jo nyt miellyttävän puhdasta Nebbioloa ja lupaa vielä parempaa. Tammisuus ei ainakaan yhden lasillisen perusteella ollut mitenkään erityisen dominoivassa asemassa, vaan piti kevyttä taustakomppia Nebbiolon vetäessä sooloaan päällä nuoruuden innolla. Jos siis moderni, pehmeä ja tamminen Barolo tai Barbaresco ei kuulosta houkuttelevalta ostokselta, on tässä varsin oiva sijoitus viinikaappiin tai -kellariin suhteessa varsin pienellä satsauksella!

Lyhyesti: Vielä turhan tiukka ja sulkeutunut Nebbiolo, joka kuitenkin huokuu potentiaalia. Viini tuskin ikääntyessäänkään tulee pääsemään tyylikkäimpien Baroloiden tai Barbarescojen tasolle, mutta toisaalta – hinta on tähän nähden varsin kohtuullinen. Varsin tasokkaan ja tyylikkään oloinen "perustason" Nebbiolo.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on melko lailla sellaista, mitä nuorelta ja hyvintehdylta Nebbiololta voi odottaa – kevyttä hedelmää ja runsasta tanniinisuutta. Useiden tuntien karahvissa rauhoittelulla viini voi oikeasti ruveta tarjoamaan jo jotain, mutta itse palailisin viiniin aikaisintaan 3-4 vuoden päästä. Tasokas kärsivällisen ihmisen punaviini.

Hinnan (25,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti