Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.10.12

Gaja Ca' Marcanda Camarcanda 2008

Gaja Ca' Marcanda Camarcanda 2008
  • Valmistaja: Gaja, Ca' Marcanda
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Bolgheri
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Livorno, Bolgheri
  • Rypäleet: Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (40%), Cabernet Franc (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 79,90e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 98,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Angelo Gaja on ylivoimaisesti yksi italian tunnetuimmista viinipersoonallisuuksista. Hänen tinkimätön ja Piemonten viiniperinteisiin nähden kovin radikaalikin visionsa onnistui kuitenkin lopulta nostamaan Barbarescon alueen profiilia huomattavasti ja nykyisin hänet tunnetaankin "miehenä, joka nosti Barbarescon maailmankartalle." Panostettuaan Barbarescoon Gaja levittäytyi suuremmalle alueelle Piemontessa ja sittemmin osti useampia viinitaloja myös Toscanasta. Montalcinosta löytyi Brunelloja tuottava Pieve Santa Restituta ja Bolgherista Ca' Marcandana tunnettu viinitalo.

Angelo Gaja on tunnettu siitä, että hän valmistaa perinteisillä alueilla rohkeasti myös kansainvälisistä lajeikkeista viinejä, joista hän pyrkii saamaan sellaisia esityksiä, että ne eivät kalpene alueen perinteisten viinien rinnalla. Lisäksi Gaja on tunnettu myös siitä, että hän yleensä luokittelee viininsä yhtä laatuluokkaa alemmas, jolloin hänellä on enemmän liikkumavaraa viiniensä suhteen – Gajan viinit ovat kuitenkin sen verran tunnettuja, että ne todennäköisesti myyvät viinin laatuluokituksesta huolimatta.

Bolgheri on erikoinen alue Toscanassa, välimeren rannikolla, sillä toisin kuin lähes kaikkialla muualla Toscanassa, jossa viinit ovat lähes yksinomaan Sangiovese-viinejä, Bolgherissa Sangiovesea saa käyttää vain maksimissaan 70%. Sen sijaan esimerkiksi Cabernet Sauvignonia tai Merlot'ta sallitaan viineissä 80% saakka, sekä muita punaisia lajikkeita 30% saakka. Tästä syystä ensimmäiset ns. "Supertoscanalaiset" viinit (Sassicaia) olivatkin peräisin Bolgherin alueelta. Supertoscanalaisten menestymisen jälkeen alue on vetänyt paikalle muita vastaavanlaisia viinejä tuottavia tahoja, kuten Antinorin viinisuku (Ornellaia ja Guado al Tasso) sekä myöhemmin Gaja. Viinitalon nimi Ca' Marcanda on Piemonten murretta ja tarkoittaa "loputtomien neuvotteluiden taloa", jonka talo sai erittäin pitkäksi venähtäneiden ostoneuvotteluiden jälkeen. Alunperin tila oli ollut oliivi-, hedelmä- ja eläinfarmi, mutta Gaja muutti sen kauppojen jälkeen viinitarhaksi.

Mielenkiintoinen puoli viinissä on se, että joka toinen lähde mainitsee Camarcandan olevan DOC Bolgheri ja joka toinen IGT Toscana, enkä ole saanut varmistusta suuntaan tai toiseen. Sen tiedän, että viini täyttää DOC Bolgherin laatukriteerit, mutta Gajan tyylin tuntien viini saattaa yhtä hyvin olla markkinoitu myös alempiarvoisella IGT Toscana -luokittelulla. Tiedä häntä. Sen kuitenkin netti tietää, että viini on ennen myyntiä 2½ vuotta kypsytetty, joista 1½ vuotta viini on viettänyt uusissa ja käytetyissä tammitynnyreissä.

Väriltään viini on hyvin tumma, lähes mustan läpinäkymätön. Reunoilta viini taittaa valoa hieman vaaleampaan ruskeanpunaiseen.

Tuoksu on tammisen kirsikkahilloinen, kevyesti paahdetun kahvinen ja hieman kansainvälisen oloinen. Kokonaisuus on täynnä kypsiä punaisia ja tummia marjoja, mutta suurta persoonaa ei tunnu löytyvän. Jää melko etäiseksi.

Maultaan viini on tuoksua selvästi toscanalaisempi; kielellä pyörii kypsää kirsikkaa, punaisia marjoja, suklaata, tammen puisuutta ja kevyttä vaniljaa. Viini on kielellä silkkinen, viileä ja tasapainoinen. Vivahteikas kokonaisuus huokuu tyyliä ja balanssia. Mitään ei tunnu olevan liikaa, mutta silti viini on varsin runsaan oloinen. Viini jatkaa kielellä kehittymistä ihastuttavan mausteiseksi; Cabernet Sauvignon nostaa päätään tuoden melko herukkaisen sivujuonteen. Rakenne on kohtuuhapokas rakenteeseen nähden ja tanniineja on yllättävän vähän viinin ikään ja Cabernet-pitoisuuteen nähden, vaikka sopivaa tanniinista puraisua löytyykin. Camarcanda on varsin hyvin tehty punaviini, jossa on kansainväliseen ilmaisuun saatu mukaan sopivasti Toscanan juuria.

Jälkimaku on mausteinen, kirsikkainen, paahteinen, hieman tamminen ja tulinenkin, mutta varsinaista alkoholin lämpöä tuntuu varsin vähän. Jälkivaikutelma ei jää erityisen pitkästi kielelle.

Viini on melko jees, mutta jotenkin odotin enemmän. Viini ei loppujen lopuksi ollut erityisen ihmeellinen Supertoscanalaineksi ja nuoreen ikäänsä nähden rakennekaan ei ollut mitenkään ihmeellisen napakka ja vimmainen, vaan kokonaisuus oli melko seesteinen ja rauhallinen. Hillityn rakenteensa puolesta en viiniä erityisen pitkään kypsytykseen pistäisi, mutta arvioisin 4-6 vuoden tekevän viinille hyvää ja tuovan enemmän kehittyneen viinin mielenkiintoa peliin. Nykykunnossa viini on varsin tyylikäs ja helpostilähestyttäväkin, mutta 80 euron hintalapussa tuntuu näin nuorella viinillä olevan n. puolet Gajan nimen tuoman statusesineen lisää. Jotta viini olisi oikeasti juuri ja juuri hintansa arvoinen, suosittelen säilyttämään viinin n. 10 vuoteen vuosikerrasta ja nauttimaan ihan sellaisenaan hyvässä seurassa.

Lyhyesti: Erittäin tyylikäs, runsas ja tasapainoinen Supertoscanalainen, joka on nyt ilmaisultaan varsin helposti lähestyttävissä, mutta nuorekkaan hedelmänsä puolesta melko tavallisen oloinen. Viiniä ei ole tarkoitettu pitkään kellarointiin, mutta viinin aromimaailma tuntuu kerjäävän muutamia vuosia lisää.

Arvio: Erinomainen – kyllähän tällaista viiniä varsin ilokseen joisi, jos halvemmalla saisi. Tähän hintaan kuitenkin odottaisin jotain enemmän, sillä upeasta kokonaisuudesta ei silti tunnu löytyvän juurikaan persoonaa tai omaperäisyyttä. Näin nuorena Camarcanda on erittäin hyvin tehty mutta hieman kasvoton viini.

Hinnan (98,50e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti