Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.10.12

Château Cap de l'Ousteau 2008

Château Cap de l'Ousteau 2008
  • Valmistaja: Château Cap de l'Ousteau
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Haut-Médoc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Médoc, Haut-Médoc
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,20e / 12 cl (Lokakuu 2012, Café Strindberg, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Syys-lokakuun vaihteessa rakas äitikultani halusi viedä poikansa lounastamaan Helsingissä, joten päädyimme pikaisen pohdinnan perusteella kahvila Strindbergin yläkerran viihtyisään kirjastokahvilaan. Siellä tilasin Bellmanin pyttipannun ja lasillisen minulle entuudestaan täysin tuntematonta punaista Bordeaux'ta. Pikainen Googlaaminen paljastaa viinin hinnaksi kotimaassaan n. 6-8 euroa, mikä ei kyllä kerro juurikaan vielä paikallisesta hintatasosta. Muualta maailmasta kun koettaa hintoja löytää, tulee tuloksia melko vähän, mutta keskiarvo näyttää pyörivän n. 11-14 euron tuntumassa – tosin pääasiassa Suomea alhaisemman verotuksen maissa. Eli hinta ei ole aivan halvimmasta päästä, mutta kun ottaa huomioon kahvilan sijainnin, puitteet ja yleisen hintatason (piccolo-pullo mustaa Freixenetiä 16e!), on viinin hinta sittenkin ihan sellainen, että sitä kehtaa tilata lasillisen kokeeksi.

Väriltään viini on hyvin tumma, syvä ja melko läpinäkymätön. Värin sävy on vielä hyvin nuorekkaan sinipunainen.

Viinin tuoksu on hyvin runsas, antava ja tumman ja kypsän marjainen. Pinnassa on erityisesti créme de cassista, mutta myös hennon märkää metsäisyyttä.

Maultaan viini on tumman marjaisa, luumuinen, mehevä, melko makean tamminen ja maukas. Suutuntuma on melko täyteläinen, kevyen havaittavasti tanniininen ja keskihapokas. Rakenteessa ei ole varsinaista raikkautta tai keveyttä, mutta paketti on hyvin balanssissa ja kokonaisuus on miellyttävän pehmeä ja harmoninen.

Keskipitkä jälkimaku on herukkainen, kevyen suklainen ja lempeä.

Kokonaisuutena Cap de l'Oustau ei ole erityisen kummoinen Médoc, mutta palikat ovat paikallaan ja viini toimii, joten lopputuloksena on ihan maukas perus-Bordeaux, joka toimi moitteettomasti tasokkaan pyttipannun kanssa, mutta oli erityisen mukava ihan sellaisenaan.

Lyhyesti: Ehkä hieman yllätykseton perustason Médoc, mutta sellaiseksi varsin toimiva ja tasapainoinen. Kelvollinen seurusteluviini ja hyvä perusviini arkiruoille.

Arvio: Miellyttävä – pehmeä ja maukas perus-Bordeaux. Ei tämä erityisesti mieleen jää, mutta eipä tästä kyllä myöskään mitään pahaakaan keksi.

Hinnan (11,20e) ja laadun suhde: Café Strindbergillä 12cl lasillinen oli (puitteet huomioonottaen) varsin kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti