Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.10.12

Anna de Codorníu Brut

Anna de Codornú Brut
  • Valmistaja: Codorníu
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Chardonnay (70%), Macabeo (10%), Parellada (10%), Reserve-viiniä (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,98e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 11,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Vaikka yleensä pidän tyylillisesti pikkutuottajien viineistä enemmän kuin viinijättiläisten pullotteista, on Codorníun Cava-talo ollut mielestäni yksi piristävä poikkeus tähän sääntöön. Vaikka Codorníu onkin melkoinen jättiläinen (60,000,000 vuosittaisella pullollaan yhtiö on maailman suurin méthode traditionelle -tyylisellä valmistuksella kuohuviinejä tuottava yhtiö), on talon Cavat olleet joka kerta vallan miellyttäviä – parhaimmat viinit jopa parhaita koskaan maistamiani Cavoja. Siksi olikin ilo päästä taas palaamaan Mikäviini-tapahtumassa muutamiin Codorníun tuotteisiin.

Ensimmäiseksi vuorossa on Anna de Codorníu: kuohuviini, jossa on pääosassa hyvin harvoin Cavassa käytetty Chardonnay, tukenaan pieni määrä perinteisiä Cava-rypäleitä sekä tilkka hieman vanhempaa kuohuviiniä antamassa makuun syvyyttä.

Väriltään viini on haalean vihertävä, lähes väritön. Paahteisessa tuoksussa on hillittyä, tuoretta viheromenaa, valkoisia kukkia, hentoa pähkinää, sekä kevyesti monille Cavoille ominaista pyöränkumia.

Suussa viini on todella pienien mutta runsaiden kuplien ansiosta hyvin täyteläinen ja kermainen. Maultaan viini on hyvin runsas ja trooppisen hedelmäinen; aromit suorastaan lähes räjähtävät suuhun vaisun ulkonäön ja melko valjun tuoksun jälkeen. Aromipuolelta löytyy kypsää omenaa, hapokasta sitruksisuutta, makeata hunajamelonia ja voimakastakin pähkinäistä keksisyyttä. Hapokkuus on hyvin runsasta, jopa terävää ja moussen kanssa paikoitellen kirpeätä, minkä ansiosta viini tuntuu erittäin kuivalta – vaikka kielellä pyöriikin välillä jopa selvän makeata hedelmäisyyttä. Tukeva hapokkuus o hyvin balanssissa kypsän hedelmän kanssa – kevyemmällä hedelmäisyydellä viini todennäköisesti vaikuttaisi kolkolta partaveitsenterä-skumpalta, mutta nyt terävä hapokkuus saa loistavasti runsasta vastapainoa.

Jälkimaku on tuntuvan pähkinäinen, makean hedelmäinen, vivahteikas ja napakan hapokas. Yleisvaikutelma on todella pitkään kielellä tuntuva. Hillitty alkoholi (11,5%) kuitenkin puskee jälkimaussa selvästi läpi, tehden yleisvaikutelmasta hyvin lämpimän.

Kokonaisuudessaan Anna de Codorníu on oikein jees, vaikkei sentään ihan erinomainen. Yleiskäyttöiseksi perus-skumpaksi viini sopii loistavasti ja onkin varsin tasapainoinen hyvin kuivaan makuun. Kuitenkaan niille, joilla makeanhammas kolottaa, ei viinin makea hedelmäisyys varmaankaan riitä ja viini vaikuttanee terhakkaan hapokkuutensa kanssa turhan kirpeältä.

Lyhyesti: Hyvin runsaan hedelmäinen, aromikas ja hapokas Cava erittäin kuivaan makuun.

Arvio: Erittäin hyvä – ilahduttavan tasapainoinen ja runsas Cava niin maljaviiniksi tai seurusteluun kuin ruokapöytäänkin. Osoittaa, että yllättävän hyvin myös se Chardonnay taipuu Cavoihin.

Hinnan (11,48e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti