Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.10.12

Torres Cordillera Carignan 2008

Torres Cordillera Carignan 2008
  • Valmistaja: Miguel Torres Chile
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maule
  • Rypäleet: Carignan (100%?)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 19,98e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)


Ravintola Lasipalatsissa järjestetyn Torres-tilaisuuden Chilen-osastoa ei edustanutkaan kumpikaan Torres Chilen lippulaivaviineistä (Conde de Superunda, Manso de Velasco) mutta ei myöskään mikään viinitalon peruslinjastosta (Santa Digna), vaan hieman yllättäen tuntemattomampaa, parempaa keskikastia edustavan Cordillera-sarjan Carignan (jonka Torresin esite ilmoittaa olevan 100% Carignan, kun taas yhtiön sivut puhuvat viinin olevan Carignan-Syrah-Merlot-sekoite...)

Se, mikä tekee tästä viinistä toden teolla mielenkiintoisen chileläisen, on se, että viiniin käytetyt rypäleet tulevat 30-luvulla istutetulta viinitarhalta, jossa ei käytetä kastelua – toisin kuin valtaosassa Chileä. Kyseessä on siis todella vanhojen köynnösten punaviini, joka on vielä Torresin tyyliin vain hillitysti tammitettu – vain kolmasosa tynnyreistä, joissa viiniä kypsytetään 11 kuukauden ajan, on uusia.

Väriltään viini on kauniin tummanpunainen ja lähes läpinäkymätön, reunoilta hieman vaalenevan punarusehtava.

Tuoksu on varsin persoonallinen ja hieman yllättäväkin: raakaa mansikkaisuutta, kypsiä metsämansikoita ja mustikoita, makeata parfyymisuutta ja sateista metsäisyyttä.

Viinin runsas maku on tuoksun tapaan chileläisten viinien viitekehyksessä miellyttävän persoonallinen: löytyy tuoretta mustikkaisuutta, mustaherukkaa, jouluisia leivontamausteita, kukkeutta, hentoa savuisuutta ja kevyen vaniljaista tammea. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja yleisvaikutelma on varsin syvä, kuiva ja monisyinen. Tanniineja on jonkin verran, mutta ne ovat melko lempeän pyöreitä ja enemmän antavat viinille runkoa kuin voimaa.

Jälkimaku on selvästi keskimakua makeamman marjaisempi ja tanniineista kevyesti karvas. Kielelle jää varsin miellyttävän mausteinen, maamainen, pölyinen ja rehevä vaikutelma pitkäksi aikaa.

Cordillera Carignan oli jo toinen uuden maailman yllättäjä perinteisen espanjalaiselta tuottajalta; tässä on yllättävän syvä ja ennen kaikkea mukavan persoonallinen viini chileläiseksi. Silti viinin 20 euron hintalappu saa hieman nikottelemaan. Tämä toki saattaa johtua ennakkoasenteistani chileläisiä punaviinejä kohtaan, sillä lähes poikkeuksetta hinnan ylittäessä 12-15 euroa, ei laatu nouse niissä käytännössä ollenkaan; siksi ajattelin 15 euron olevan lähempänä sopivaa hintaa tälle viinille. Mutta ehkä ajattelisin toisin jos Chilestä tulisi enemmän varteenotettavia +20 euron viinejä?

Joka tapauksessa, viinin hinta kiikkii siinä-ja-siinä OK:n tuntumassa, mutta annan sen kuitenkin kallistua mielummin sinne kuin "heikon" suuntaan, sillä viini on varsin mallikas ja hillitty chileläinen. Cordillera Carignan ei yritä tunkea kaikkea mahdollista hedelmää järkyttävän täyteläiseen suutuntumaan rungon ja rakenteen kustannuksella; se on miellyttävän harmoninen ja aistikas tapaus, jossa on tarpeeksi potkua – ei liikaa.

Lyhyesti: Miellyttävän omaperäinen, hillitty, tyylikäs ja maukas chileläinen punaviini. Kaiken kaikkiaan varsin laadukas esitys.

Arvio: Tyylikäs – siinäpä adjektiivi, jota en olisi uskonut joskus antavani chileläiselle punaviinille (noh, kyllä aikaisemmina arvostelemani Tara•Pakay Chilestä on myöskin saanut saman arvosanan, mutta näillä kahdella viinillä on yli kaksinkertainen hintaero ja voisin silti väittää Cordillera Carignania näistä kahdesta miellyttävämmäksi!) Ei mitenkään erityisen ihmeellinen tapaus, mutta varsin oiva näpäytys Chile-skeptikoille.

Hinnan (19,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti