Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.10.12

Torres Mas La Plana 2008

Torres Mas La Plana 2008
 • Valmistaja: Miguel Torres
 • Tyyppi: Punaviini, DO Penedès
 • Maa: Espanja
 • Alue: Katalonia, Penedès
 • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 44,90e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 48,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Miguel Torresin luotsaaman viinitilaisuuden punaviinien kohokohta oli Torresin viinitalon ikonisin viini, Mas La Plana – pienen viinitarhan Cabernet Sauvignon, joka vuonna 1979 Pariisin viini-olympialaisissa onnistui hakkaamaan mm. monta maailmankuulua Bordeaux'n viinitaloa Cabernet-pohjaisten viinien kategoriassa. Nykyisin Mas La Plana tunnetaan ympäri maailman ja viinin legendaarisiin kokosuhteisiin kasvanut maine näkyy myös viinin hinnassa.

Itseäni on aina kiinnostanut tietää kuinka paljon viinin hinnassa on ilmaa – viini kun on pyörinyt Alkossa puolisen vuosikymmentä sitten kolmen kympin tienoilla, vuosi sitten oli hinnaltaan 39,90e ja viime keväänä pomppasi vaatimattomaan 44,90 euron hintaan. Laivoilta viiniä on saanut koko tämän ajan suurin piirtein parin kympin hintaan, tosin kuulemma nykyisin viinin hinta rupeaa monin paikoin jo lähentelemään kolmea kymppiä. Epäilen, että viini voi vuodesta toiseen nostaa tasoaan niin uskomatonta tahtia, että sen hinta voisi perustellusti kasvaa jotakuinkin kaksinkertaiseksi vuosikymmenessä. Nyt siis katsomaan mihin viinin ympärillä pyörivä hype perustuu!

Väriltään viini on hyvin tummanpunainen ja lähes läpinäkymättömän syvä. Reunoilla väri haalistuu kevyesti oranssinpunertavaksi.

Tuoksu on hyvin vivahteikas muttei runsas, vaan puolitoista vuotta uudessa tammessa kypsytetyksi Cabernet'ksi varsin tasapainoinen ja tyylikäs. Tuoksussa on tuoretta herukkaa, lihaa, orvokkia, pölyistä ja paahteista maata sekä makean kaakaoista tammea.

Suussa viini on hyvin täyteläinen suutuntumaltaan. Maku on melko roteva, muttei läheskään niin runsas ja massiivinen kuin osasin odottaa, vaan Cabernet'ksi jopa yllättävän hillitty. Kuivassa ja ilmaisultaan viileässä maussa on herukkaisuutta, tummia hedelmiä, mustetta, kevyttä Espanjan nahkaisuutta ja tammea. Tammi tuntuu enemmän maussa kuin tuoksussa, mutta on enemmän kuivaa puisuutta kuin makean uuttunutta suklaata. Happoja on sopivasti, vaikkeivät ne olekaan riittäviä tuomaan varsinaista napakkuutta kokonaisuuteen. Ikäänsä nähden viini on varsin leveä ja rauhallinen, ainoastaan tukeva tanniinisuus antaa ymmärtää, että viini voisi oikeasti kaivata ikää. Yleisesti Mas La Plana 2008 on nuoreen ikäänsä nähden varsin helpostilähestyttävä.

Jälkimaku on pitkä, herukkainen, tumman hedelmäinen ja tammisuudessaan suklaisen makea. Melko tuhti alkoholisuus (14,%) tuntuu voimakkaana lämpönä nielussa. Jälkimaku jättää melko moniulotteiseen keskimakuun nähden melko vaatimattoman vaikutelman kielelle.

Toisin kuin osasin odottaa, Mas La Plana oli ikäänsä nähden varsin helpostilähestyttävän oloinen. Potentiaalia viini vaikuttaa olevan tynnä, sillä rakenne lupaa helposti pitkääkin kypsytystä, mutta vaikka viini henkiikin laatua, jää siitä jotenkin pettynyt fiilis. 45 euroa tästä? Ei kyllä. 10 vuotta lisää ikää ja silloinkin vain ehkä. Alle 30 euroa on varsin kohtuullinen hinta, mutta ei missään nimessä lähemmäs viittä kymppiä. Vaikka viini on Cabernet Sauvignon -pommiksi selvästi tyylikkäämpi ja tasapainoisempi kuin käytännössä mikään uuden maailman "ikonisista" Cabernet'ista, en silti onnistu pääsemään hypeen mukaan. Mielestäni Italian Brunellot, Amaronet ja Barolot, Ranskan Châteauneufit ja runsaat Bourgognet tai Saksan Große Gewächse -viinit tarjoavat niin paljon enemmän mielenkiintoa kuin enemmän tai vähemmän samanlaisilta kaikkialla maistuvat Cabernet't.

Hassua kyllä kuinka Espanjan yhden tunnetuimmista viinitaloista nimellä kulkevan tilaisuuden kenties mielenkiintoisimmiksi ja mieleenpainuvimmiksi viineiksi jäivät tällä kertaa uuden maailman punaviinit Chilestä ja Yhdysvalloista.

Lyhyesti: Hyvin roteva mutta omalla laillaan myös hillitty ja tasapainoinen punaviini, joka täyttää kyllä hyvin monet "ikoni-Cabernet'n" tunnusmerkit. Varmasti hyötyy kellaroinnista, mutta muutaman tunnin ilmaamisella varsin helpostilähestyttävä tapaus nuorena.

Arvio: Erittäin hyvä – kaikin puolin vaikuttava Cabernet, mutta ei kyllä millään muotoa niin erityinen että se toden teolla jäisi mieleen. Toivon, että ikä toisi lisää mielenkiintoa viiniin, sillä itsellä makoilee kaapissa vielä pullo vuosikertaa 2006...

Hinnan (48,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

7 kommenttia:

 1. Annastiina Jäppinen3/1/13 10:58

  Hei!

  Mas la Planan hinnan nousu johtuu viinin saatavuudesta. Köynnökset alkavat olemaan vanhoja ja tuotantomäärät ovat romahtaneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Kuitenkin kysyntä on kasvavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi!

   Olisi kyllä mielenkiintoista tietää jostain jotain Mas La Planan vuosituotannosta, mutta pikainen googlettelu ei näyttänyt tuottavan tulosta.

   Lisäksi on se hassua miten tuo hinta näyttää olevan täysin naurettavalla tavalla kohoava (esimerkiksi jälleen +2 euroa = n. 5% vuodenvaihteessa, kun muut viinit kohosivat keskimäärin n. 1% verran hinnassaan) täällä Suomessa, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloista näyttää tälläkin hetkellä löytyvän samaa, tuoreinta (eli siis ymmärtääkseni pienimmän saatavuuden) viiniä n. 25 euron hintaan, vaikka keskimäärin hinnat ovat Yhdysvalloissa Euroopan (ja jopa Suomen) hintoja korkeammat Euroopan viineille. Myös melkeinpä millä tahansa laivalla viini on viime aikoina pyörinyt noin puoleen hintaan, enkä usko verojen vievän puolia viinin hinnasta Suomessa.

   Enkä kyllä myöskään käsitä viinin kasvavaa kysyntää, mutta se liittyy enemmän omiin makumieltymyksiini. Suomen hintailmastossa samanlaisia super-Cabbiksia kuitenkin löytää puolet halvemmallakin!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi1/8/13 23:42

  Yhdyn arvosteluunne.

  Avasimme kihlatun kanssa mas borrasin, mutta korkki olikin jopa ulkoapäin homeessa (huomenna sitten alkoon reklamaatiota tekemään. Kuitti onneksi löytyi lipaston syövereistä, vaikka ostosta onkin jo tovi jos toinenkin), ja päätimme avata ensimmäisen mas la planamme.

  Hyvää toki oli, mutta pullon hintaan nähden ei niinkään mullistavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko siis Mas Borras myös mennyt kehnoon kuntoon? Itse kuitenkin olen tavannut ulkoapäin huonokuntoisia korkkeja (jopa sellaisia, joihin oli hajun perusteella tarttunut matkan varrelta TCA), joiden alta on paljastunut varsin virheetön viini! Eli korkin ulkonäöstä ei ole voinut vielä päätellä mitään. :)

   Mutta juu, ei tuo Mas La Plana ole enää Alkon hinnoilla mitenkään tasoaan vastaavalla hintatasolla ollut enää aikoihin. Hieno viini, muttei kuitenkaan NIIN hieno.

   Poista
  2. Anonyymi2/8/13 23:26

   Jynssäämällä näytti lähteneen homekerros pois. Avaamme sen seuraavana punaviininä, ja tarkastelemme onko sisältö mennyt miksikään.

   Poista
  3. Juuh, viinin kunto tosiaan paljastuu vasta kun korkki irtoaa! Home korkin ja alumiinikapsulin välissä on ihan yleinen näky; riittää vain tippa viiniä korkin päälle pullotuslinjastolla, kapsuli päälle ja olosuhteet ovat oivat homeelle! Tämä ei kuitenkaan vaikuta korkin alla majailevaan viiniin mitenkään. :)

   Vasta jos viiniä on selvästi valunut korkin ohi ulos kannattaa huolestua, tosin tämäkään ei ole mikään automaattinen tae viinin pilaantumisesta - monesti viiniä voi päästä karkaamaan pullosta ilman että happea pääsee karanneen viinin tilalle pilaamaan pullon sisältöä.

   Poista