Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.10.12

Vietti Barbera d'Asti La Crena 2006

Vietti Barbera d'Asti La Crena 2006
  • Valmistaja: Vietti
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbera d'Asti
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Monferrato, Asti
  • Rypäleet: Barbera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 43,50e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 45,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Lokakuun alussa pidettyjen Interbrandsin ja Fine Brandsin tuotemessuilla Gajan viinit testattuani huomioni kiinnittyi tarjolla oleviin Viettin viineihin – Barbera d'Astiin ja Nebbiolo Perbaccoon. Erityisesti Nebbiolo kiinnosti paljon, sillä sitä on tällä hetkellä itsellänikin yksi pullo kaapissa tulevaisuuden varalle. Jätin sen kuitenkin jälkimmäiseksi ja aloitin Barberasta, joka ei ollut siis viinitalon perus-Barbera, vaan lähes 80-vuotiaista köynnöksistä valmistettu astetta parempi viini, jota valmistetaan vuosittain vain noin 10,000 pulloa (tämä näkyi vähemmän yllättäen myös pullon hinnassa, kun maahantuojan hintatietoja tarkastelin.)

Väriltään viini on lähes musta, sävyltään läpinäkymättömän tumman kirsikkainen, reunoilta aavistuksen punertavan läpinäkyvä.

Tuoksu valloittaa heti ensinuuhkaisulla: hennon vadelmaista aromia lukuunottamatta viinin tuoksussa ei juurikaan hedelmä puhu, vaan estradi on jätetty mitä persoonallisimmille pääosille – löytyy muhevaa multaista maamaisuutta, likaisuutta, kukkia ja hentoa savuisuutta. Hento mineraalinen taustavire. Upean rustiikkinen ja monisyinen ensivaikutelma.

Maultaan viini on todella viileä ja runsas. Tämä ei ole ollenkaan sellaista, mitä olisin osannut Barberalta odottaa – todella voimakasta, intensiivistä ja uuttunutta aromikkuutta tarjotaan voimalla mutta ei väkisin. Kuiva ja varsin täyteläinen maku on todella syvä ja monikerroksinen; mausteisen ja hapankirsikkaisen ensivaikutelman alta rupeaa löytymään eleganttia kukkeutta ja vaniljaa, jota ryhtyy komppaamaan hennon likainen, nahkea ja kuivan puinen ote. Viinistä ei löydy juuri ollenkaan tanniineja, mutta rakenne on upean ryhdikäs ja eloisa hyvästä hapokkuudestaan johtuen. Kokonaisuus on varsin rohkea ja harmoninen ja siksi myöskin upeasti toimiva.

Pitkähkö jälkimaku on kuivan hapankirsikkainen, maamainen – jopa pölyinen – ja makean mausteinen. Alusta loppuun asti viini on hyvin valloittava kokemus.

Vaikka aluksi viinin hinta saikin nikottelemaan – neljäkymppiä Barberasta! – on lasillisen jälkeen toinen ääni kellossa. La Crena on todella persoonallinen, rehellinen ja vaivattoman upea esitys. Tässä on sellaista persoonaa, jota kaipaisi melkeinpä jokaiselta viiniltä, joten kaipa tuo kovahko hinta lienee perusteltu. Viini toimii loistavasti niin sellaisenaan kuin monien ruokien kanssa ja on erinomainen valinta niin fiilistelyyn kuin herkutteluun. Viini ei ole kuitenkaan mikään hienostunut elitistiviini, vaan upean ronski ja rehellinen maalais-Barbera.

Lyhyesti: Upean runsas, monisyinen, tasapainoinen ja ennen kaikkea persoonallinen vanhojen köynnösten Barbera.

Arvio: Täydellinen – viinissä rupeaa olemaan kaikki palaset niin hyvin kohdallaan, että rupeaa epäilyttämään voiko viini ikää kerryttäessä enää tämän paremmaksi muuttua. Joka tapauksessa, runkoa ja hedelmää riittää vielä vuosien lisäkypsyttämiseen, vaikkakin viini on mitä erinomaisin jo nyt.

Hinnan (45,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti