Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.10.12

Gancia Prosecco Brut

Gancia Prosecco Brut
  • Valmistaja: Fratelli Gancia
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOC Prosecco
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto & Friuli-Venezia Giulia
  • Rypäleet: Glera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Kuukauden alkupuolella tuli myös pyörähdettyä Interbrandsin / Fine Brandsin tuotemessuilla, joissa heti paikalle saavuttaessa iskettiin käteen tervetuliaismaljaksi nyt syynin alla oleva Gancian Prosecco.

Viinin väri on melko värittömän vihreä. Tuoksu on hento, hillitty ja etäinen, tarjoillen lähinnä kypsää päärynää ja aromaattisia yrttejä.

Maku on runsaasta kuohusta huolimatta pehmeä ja tarjoilee lähinnä tuoksusta tuttua kypsää päärynäisyyttä. Hieman mielenkiintoa tuo hapokas omenaisuus, mutta silti kokonaisuus pysyy varsin yksiulotteisena ja yllätyksettömänä. Yleisvaikutelma on lähes kuiva, mutta jäänössokerin voi silti aistia melko helposti. Kuplat ovat hyvin pieniä ja katoavat lasista melko nopeasti.

Jälkimaku on tuore, kepeä ja keskimakua hieman kevyemmän päärynäinen, mutta ilman vastapainoa kevenneelle hedelmälle – jälkimausta jää melko vetinen ja laimea yleisvaikutelma.

Niin monen Proseccon tapaan myös tämä Gancian esitys on melko vaisu ja yllätyksetön. Parhaimmat Proseccot ovat herkkiä, hienostuneita ja monisyisiä, mutta tämä viini on lähinnä lyhytkestoisella kuohulla kruunattu, yksiuloitteisen päärynäinen perus-skumppa. Kelpaa juuri ja juuri tämmöiseksi alkumaljaksi, joka kulautetaan nopeasti pois alta, mutta ei tästä viinistä päivän puheenaihetta saa. Toimisi paremmin kesäisten drinkkien pohjana, mutta ei kyllä tähän hintaan.

Lyhyesti: Mutkaton, yksiuloitteisen päärynäinen ja kepeä peruskuohuviini.

Arvio: Kehno – viini on kokonaisuutena varsin köykäinen esitys. Hämmentävää, miten näin simppeli peruskuohuva on onnistunut vajaassa parissa vuodessa kiristämään hintaansa yli kaksi euroa.

Hinnan (12,97e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti