Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.10.12

Torres Nerola White 2010

Torres Nerola White 2010
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Catalunya
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Xarel•lo, Grenache Blanc
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,99e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kuluvan kuun alkupuolella yksi Espanjan – ja myös koko maailman – suurimpia viinipersoonallisuuksia, Miguel Torres, tuli Sangre de Toron 40-vuotisen Suomen-taipaleen kunniaksi esittelemään viinejään Helsinkiin pieneen tilaisuuteen Ravintola Lasipalatsissa. Tilaisuuden ensimmäinen esitelty valkoviini oli valkoinen Nerola. Vaikka Torresin viinitalo on viimeisen 20 vuoden aikana pyrkinyt olemaan käyttämättä torjunta-aineita tarhoillaan, on Nerola talon ensimmäinen luomustandardit täyttävä, sertifioitu luomuviini.

Väriltään viini on puhtaan viherkeltainen. Tuoksultaan Nerola on yllättävän vivahteikas ja pirteä: yleisvaikutelmaa hallitsee vehreä sitruksisuus, greippisyys ja sauvignonblanc-mainen hento herukanlehtisyys; alla piilee miellyttävää aniksisuutta sekä kepeästi tammea, joka tuo tuoksuun mukavasti leveyttä peittämättä mitään tai tekemättä yleisvaikutelmaa tunkkaiseksi.

Suussa viini on lempeän pehmeä ja keskitäyteläinen eikä maku oikein seuraa tuoksua. Maku on kypsän greippinen, kevyen persikkainen, fenkolinen ja tuoksua selvemmin toffeisen tamminen. Keskihapokas rakenne ei tunnu jaksavan tuoda makuun sellaista puhtia ja raikkautta, mitä tuoksu vihjaili. Kokonaisuus on hieman yllätyksetön ja tyyliltään loppujen lopuksi melko massoihinvetoava.

Jälkimaku on lyhyehkö ja vaatimaton, mutta keskimakua pirteämpi, tuoreen hedelmäinen ja mukavan raikas.

Tuoksu lupasi selvästi tässä viinissä parempaa. Miellyttävän persoonallinen ja raikas tuoksu johdattikin melko vaisuun ja yllätyksettömään perusvalkkariin. Viini on ihan maistuva, mutta hyvin ennalta-arvattava perusviini arkisille, riisipohjaisille ruoille tai sellaisenaan siemailuun.

Lyhyesti: Pirteällä ja mielenkiintoisella tuoksulla varustettu tylsähkö ja melko tamminen perusluomuvalkkari.

Arvio: Keskinkertainen – harvoin viinin tuoksu onnistuu lataamaan näin kovat odotukset, jotka maku onnistuu kaatamaan. Ilman tuoksun luomia odotuksia viini on hieman parempi tapaus, mutta silti turhan tamminen ja vetelä makuuni.

Hinnan (14,25e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti