Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.10.12

Banfi Centine 2009

http://www.alko.fi/tuotteet/948057/
Banfi Centine 2009
 • Valmistaja: Castello Banfi
 • Tyyppi: Punaviini, IGT Toscana
 • Maa: Italia
 • Alue: Toscana
 • Rypäleet: Sangiovese (60%), Cabernet Sauvignon (20%), Merlot (20%)
 • Koko: 0,375 / 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 6,98e (Elokuu 2012, Alko)
  11,99e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
  12,97e (Helmikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Kaapin perälle on aina silloin tällöin tullut osteltua näppäriä pikkupulloja käsivaraksi nyt kun Alko on ruvennut selvästi panostamaan pienten pullojen tarjontaan ja laatuun. Yksi tällainen näppärä pikkupullo on suurena kertaostona hankittu Banfi Centine, joka on joillekin tuttu jo tilausvalikoimasta – normaalikokoisena pullona tosin. Viini on suurimmaksi osaksi valmistettu alueelle ikonisesta Sangiovesesta, mutta sekaan on sekoitettu modernissa hengessä suuren maailman Cabernet Sauvignonia ja Merlot'ta tuomaan viiniin mehukkuutta ja hiomaan Sangiovesen terävimpiä särmiä pyöreämmäksi.

Väriltään viini on tummanpunainen ja melko läpinäkyvä. Tuoksussa on perinteisen Toscanalaista kirsikkaa, kypsiä punaisia marjoja, hentoa palaneen tammista mausteisuutta ja kevyttä paahteisuutta.

Keskimaussa Sangiovesen kirsikkaisuus tulee tasapainoisesti esiin niin makeankypsänä kirsikkana kuin tiukan hapokkaana hapankirsikkana. Seassa on myös kypsän mehukasta herukkaisuutta, tuoretta luumua ja miellyttävästi taustalla pysyttelevää, vaniljaista ja mausteista tammea. Keskitäyteläistä suutuntumaa pitävät hyvät hapot ja kohtuulliset tanniinit hyvin balanssissa. Viini on pyöreähkö ja särmikkäämpiin Toscanan Chianteihin (ja muihin Sangioveseihin) verrattuna hieman pehmeänpuoleinen ja helppo.

Jälkimaku ei ole erityisen voimakas mutta jatkuu pitkään kevyen hapankirsikkaisena, kevyesti maamaisena ja hennosti bitterisen mausteisena.
Viini tuli nautittua työpäivän päätteeksi leivotun arkisen pizzan parina. Aluksi kovin yllätyksettömältä ja tavanomaiselta perus-italiaanolta vaikuttanut viini saikin yllättävsti syvyyttä ja suutuntumaan tuli sopivaa karheutta. Mitenkään radikaalisti viini ei muuttunut, mutta siihen kyllä saa selvästi lisäpotkua oikeanlaiseen ruokaan yhdistämällä, jolloin lopputulos on enemmän kuin kumpikin komponentti erikseen.

Mukavaa vaihtelua pikkupullorintamalla perinteiseen Villa Antinoriin, eikä hintakaan vielä päätä huimaa. Isossa pullossa viini on myös kohtuullisen hintainen, mutta siellä puolen on sen verran enemmän valinnanvaraa, että itse suuntaisin katseeni ennemmin kympin Chianteihin.

Lyhyesti: Ihan kelvollinen, vaikkakin hieman kasvoton perus-Toscanalainen. Sellaisenaan tylsähkö, mutta ruoan kanssa varsin toimiva tapaus. Perinteistä Sangiovesen kirsikkaisuutta kansainvälisillä lajikkeilla pehmennettynä.

Arvio: Miellyttävä – yllätyksettömyydestään huolimatta Centine on ihan maistuva viini pikkupullossa.

Hinnan (6,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti