Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.10.12

R. Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 2008

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 2008
  • Valmistaja: Robert Mondavi Winery
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Napa Valley
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (85%), Cabernet Franc (8%), Petit Verdot (7%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 89,90e (Syyskuu 2012, Wennerco)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maistettuani Mondavin Pinot Noirin, oli aika siirtyä tuhdimpaan tavaraan – Cabernet Sauvignoniin. Kyseessä on siis Robert Mondavin Reserve Cabernet, joka on talon valikoimassa peruslinjaston ja paremman Private Selection -linjaston yläpuolella – ainakin hintansa puolesta.

Väriltään viini on hyvin tumma, lähes läpinäkymättömän purppuranpunainen. Tuoksu on varsin rehevä, kypsä, makeahkon mustikkainen ja melko hilloisen herukkainen. Tammi tuntuu jonkin verran vaniljaisuutena ja sikarilaatikkoisuutena.

Maku on ensisiemaukselta hyvin täyteläinen ja hilloinen. Hedelmää dominoi tuntuva herukkaisuus ja kypsä boysenmarjaisuus, jota komppaa hento tallisuus.Tammisuus on melko tuntuvaa, esiintyen lähinnä vaniljaisuutena ja maitosuklaisuutena. Yleisvaikutelma ei ole kovinkaan hapokas, mutta melko alkoholisen tulinen – tasapaino tuntuu olevan hakusessa; viini tuntuu olevan valmistettu todella hedelmävetoiseksi. Yllättävästi viini on käytettyyn rypälelajikkeeseen ja nuoreen ikäänsä nähden korkeintaan keskitanniininen.

Jälkimaku on tuntuvan herukkainen, lämmin, mehevä, leivontamausteinen ja melko lyhyehkö. Kokonaisuutena viini on mehukas ja täyteläinen, mutta myös melko mehumainen. Vaikka viini on hyvänmakuinen, on se liian helppo ja yllätyksetön. Potentiaalia riittää kenties n. kymmeneksi vuodeksi, ainakin hedelmän puolesta, mutta happoisuus on jo lähtökohtaisesti melko vaatimatonta. Ikää kerätessään viini todennäköisesti tulee menettämään runsainta konsentraatiotaan ja makeata hilloisuuttaan, mutta löysästä ja raskaasta rakenteestaan se tuskin koskaan tullee pääsemään eroon. Viini on varsin helppo ja hauska, mutta auttamattoman kosiskeleva ja mutkaton ollakseen lähes satasen punaviini. Ei missään nimessä rahansa arvoinen.

Lyhyesti: Todella mehevä, maukas ja helppo konsentraatiopommi Yhdysvalloista. Klassinen uuden maailman hillo-Cabernet, joka kaivannee ikää tuomaan lisää syvyyttä makuun. Näin nuorena ei tarjoa juuri mitään mitä ei saisi alle kahdella kympillä.

Arvio: OK – Hyvin runsas, tuhti ja intensiivinen Cabernet, josta puuttuu rakennetta ja tasapainoa. Tällainen tyypillinen uuden maailman "perse-edellä-puuhun-Cabernet" ihmisille, jotka kaipaavat todella isoa, kypsää hedelmää etualalle, koska muuten viini on "hapan ja liian vaikea." En syttynyt.

Hinnan (90,60e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti