Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.3.12

Barón de Ley Reserva 2006

Barón de Ley Reserva 2006
  • Valmistaja: Barón de Ley
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,98e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 15,82e (Helmikuu 2014, Alko)

Barón de Leyn muutamat vuosikerrat ovat toimineet varsinaisina benchmark-tuotteina metsästettäessä perinteistä Riojan olemusta – viinissä on oltava niin sanotusti munaa ja viiksekästä röyhkeyttä niin hedelmässä kuin runsaassa tammessa, mutta kumpaakin on oltava juuri sopivasti. Liika tammi murjoo viinin hedelmän ja sydämen kolkoksi, kun taas liian kevyt tammi vie viinistä riojalaisuuden pois. Usein Ley on onnistunut saavuttamaan varsin kiitettävän tasapainon, kun taas toiset vuosikerrat ovat peittyneet valtavan tammituksen alle. Vuosikerrasta 2006 on sen verran vähän löytynyt arvosteluja, että selvää kuvaa vuosikerran kunnosta ei vielä allekirjoittaneella ole.

Lasissa voi havaita merkkejä siitä, että viini todellakin on ikääntynyt espanjalainen: väri on rusehtavan punainen, joka on jo aavistuksen menettänyt väriään ja aloittanut taittumisensa hailakkaammaksi ja läpinäkyvämmäksi. Yleisesti viinin värimaailmaa voisi kuvailla parhaiten lattialle kuivuneen veren eri sävyillä.

Tuoksussa on, kuten kunnon riojalaiselta odottaa saattaa, runsaasti röyhkeätä eläimellisyyttä, paahteisuutta, nahkaa ja tallia. Viinin päästessä avautumaan, rupeavat kypsän luumun ja puolukkahillon aromit nousemaan lasista käsi kädessä aromikkaan ja vaniljaisen uuden tammen tuoksun kanssa. Ainakin tuoksun perusteella viinin tyyli vaikuttaa hyvin klassiselta.

Täyteläinen maku jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä: siinä on runsaasti kypsää luumua, viikunaa ja aromikasta tammea, joka ei peitä eikä tunnu irtonaiselta, vaan sulautuu viinin hedelmäisyyden kanssa tyylikkäästi yhteen. Makeankypsästä luumustaan ja viikunastaan huolimatta Barón de Ley on melko tiukka ja kuiva, johtuen pääasiassa viinin sopivan ryhdikkäästä hapokkuudesta sekä aluksi ystävällisen oloisista, mutta loppujen lopuksi salakavalan voimallisista tanniineista.

Jälkimaku on kuivahko ja karpaloinen, mutta muhkeaan makuunsa nähden hieman yksiulotteinen ja lyhyt; vain vaniljainen tammisuus tuntuu jäävän kielelle.

Vaisuhkosta jälkimaustaan huolimatta Ley on oikein kelpo esitys erityisesti Espanja-faneille ja jatkaa perinteistä Rioja-linjaa liput korkealla. Mitä kauemmin viinille antaa aikaa avautua, sitä pehmeämmäksi ja ystävällisemmäksi viini tulee, mutta myöskin sitä voimakkaampana tammi uhkuu. Sopivin ratkaisu onkin avata pullo, kokata seuraavan 30-90 minuutin aikana runsas ja tuhti tomaattipasta tai naudanfilee ja tarjoilla viini huoneenlämpöisenä ruoan kanssa. Seurustelua varten viinille kannattaa varata ilmausaikaa vielä tovi enemmän jotta sen pahin tiukkuus pääsee karisemaan. Parhaat puolet viinistä kuitenkin saanee irti, jos sille vain jaksaa antaa lisää ikää puoli vuosikymmentä.

Lyhyesti: Perinteitä huokuva, tamminen ja eläimellinen punaviini Espanjan auringosta.

Arvio: Erittäin hyvä – Barón de Ley tarjoaa jotakuinkin kaikkea mitä asiakas saattaa toivoa, kun Riojalaisia katseellaan Alkon hyllyiltä hamuilee. Ainoastaan hieman vaisuhko jälkivaikutelma ja (toki perinteellisyyden nimissä ymmärrettävä) omaleimaisuuden puute estävät viiniä saamasta "Erinomaista" arvosanaa.

Hinnan (15,82e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti