Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.3.12

Roger Sauvestre Côte de Beaune Villages 2009

Roger Sauvestre Côte de Beaune Villages 2009
  • Valmistaja: Roger Sauvestre
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Côte de Beaune Villages
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,00e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 12,79e poistuessaan)

Alkon hieman yksipuolisen ja kovahintaisen Bourgogne-osaston hyvän hinta-laatu-suhteen osastoa on edustanut Roger Sauvestren villages-tasoinen, perinteinen Pinot Noir. Tosin kerran aikaisemmin viinin pikaisemmin maistaneena totesin vuosikerran 2009 olevan turhan vaatimaton, mutta en ehtinyt perehtyä siihen tarkemmin, joten arvostelu jäi tekemäti. Nyt pääsin tutustumaan uuteen lasilliseen ajan ja ajatuksen kanssa, joten kirjoitettakoon muistiinpanoni julkisiksi.

Viinin väri on hyvin hento, punarusehtava. Lasista nouseva tuoksu on värin tapaan hento, siinä on Pinot'n punamarjan lisäksi maata ja maataloa. Perinteisiä, rustiikkisia Burgundin aromeita siis.

Maku on hapokas, vadelmainen ja karpaloinen, mutta hieman lyhyt, kepoinen ja tylsähkö. Tanniinit ovat vähäisiä ja hieman vihreähkön oloisia; Bourgognen tammea viinistä ei tunnu löytyvän juuri yhtään.

Yleisesti Sauvestren Côte de Beaune vaikuttaa tässä vaiheessa raa'ahkon oloiselta, ja vaikka happorakenne vaikuttaa lupaavalta, jotta viini kestäisi useamman vuoden kypsytystä, on sen hedelmäisyys sen verran hentoa, että kovinkaan moneksi vuodeksi viiniä ei uskalla laittaa odottamaan. Viini onkin parhaimmillaan kevyenmakuisen, rasvaisen ruoan kanssa, kuten esimerkiksi joulupöydässä, jossa sen kevyt maku ja hyvä rakenne sointuu hyvin yhteen miedonmakuisten ruokalajien kanssa.

Lyhyesti: Sopivan hapokas mutta aromeiltaan hyvin vaatimaton Burgunderi.

Arvio: Kehno – aiemmasta vuosikerrasta ollaan siirrytty todella kepeään tyyliin. Viini on tässä vaiheessa vielä raa'ahko, ja todennäköisesti parin vuoden päästä viini voi saada paremman arvion. Suosittelen viinille parin tunnin happikontaktia, jotta sen aromit pääsisivät avautumaan ja tulemaan mahdollisimman paljon esille.

Hinnan (17,95e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti