Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.3.12

Raimat Abadía Rosé 2010

Raimat Abadía Rosé 2010
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Roséeviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (60%), Tempranillo (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,14e (Helmikuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 10,28e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Vuorossa Raimatin peruslinjaston, Abadían ("Luostarin") roséeversio. Tuotetta ei ole saatavilla Alkon perusvalikoimassa, mutta tilausvalikoimasta tuote sentään löytyy.

Viinin väri lasissa on lohenpunainen, melko tumma ja intensiivinen roséeksi. Omaan makuuni tämä on hyvä asia, sillä pidän melko intensiivisistä roséeviineistä; todella hailakat roséet ovat monesti niin väreiltään kuin aromeiltaan lähellä valkoviinejä, kun taas tummat roséet ovat enemmän puna- ja valkoviinien välimaastossa, olematta selvästi kumpaakaan.

Viinin tuoksussa on röyhkeätä, raakaa punamarjaisuutta – eritysesti raakaa mansikkaa – kypsää kirsikkaa, vadelmaa, kitkeryyttä ja kursailematonta maalaisuutta. Suurin osa riitaisasta aromista tulee hieman raa'an tuoksuisesta Tempranillosta. Pakko myöntää että viinin tuoksu on melko tömäkkä ja aika luotaantyöntävä, mutta aiemminkin on tullut melko vastaavanlaisia tuoksuja viineistä, jotka ovat paljastuneet oikein miellyttäviksi, joten en aio vielä tuomita viiniä sen tuoksun perusteella.

Tämä paljastuu ihan hyväksi päätökseksi, sillä viinin maku on roimaan tuoksuun verrattuna lähes päinvastainen esitys. Maku on melko pehmeä ja siinä on runsaasti kypsänmakeita loppusyksyn punaisia marjoja. Marjat taittuvat jälkimaussa mausteisemmiksi ja hapot tuovat niihin oman kirpeän, sitruksisen raikkauden. Maussa on hieman alkoholia, mutta se ei pääse kovinkaan selvästi esille runsaan marjaisuuden alta.

Abadía on melko yksinkertainen, runsaan marjainen ruokarosée sekä toimiva ratkaisu kesäiseksi seurusteluviiniksi.

Lyhyesti: Pehmeä ja kypsänmarjaisa rosée, jonka roima tuoksu ei onneksi seuraa makuun.

Arvio: Keskinkertainen – viini on hyvin tehty ja tuoksua lukuunottamatta virheetön, mutta se on kuitenkin melko yksinkertainen ja turhan mutkaton. Vaikkakin viini on miellyttävä, on se yleisesti vain todella harmiton ja perus.

Hinnan (10,28e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti