Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.3.12

Jackson Stich Sauvignon Blanc 2011

Jackson Estate Sitch Sauvignon Blanc 2011
 • Valmistaja: Jackson Estate
 • Tyyppi: Valkoviini
 • Maa: Uusi-Seelanti
 • Alue: South Island, Marlborough
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 14,98e (Maaliskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 16,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Nykyisin Sauvignon Blanc -viinejä koskeva konsensus tuntuu olevan sensemmoinen, että parhaat, tai ylipäänsä melkeinpä ainoat tutustumisen arvoiset viinit em. rypäleestä, tulevat joko Loiren laaksosta tai Uudesta-Seelannista. Loiren laakson viinit edustavat sitä hillitympää, kuivempaa, täyteläisempää ja mineraalisempaa tyyliä, kun taas Uudesta-Seelannista tulee räjähtävän hedelmäisiä, mutta silti raikkaan hapokkaita ja kepeitä viinejä, jotka yhdistävät erinomaisella tavalla uuden maailman hedelmätykityksen vanhan maailman viinien ryhdikkääseen rakenteeseen. Jacksonin Sauvignon Blanc on nyt jo useamman vuoden ollut arvostetusta asemasta nauttiva uuden maailman viini: Viinistä Viiniin -opuksen vanhempia vuosikertoja selatessa on voinut todeta tämän viinin saavan järjestään loistavia pisteitä vuodesta toiseen, minkä lisäksi mm. Viini-lehti valitsi Jacksonin vuoden viiniksi 2011. Viini on ollut omissa silmissäni luokkaa "maistamatta erinomainen", koska viinin saama kehuvyöry yhdistettynä omaan mieltymykseeni Uuden-Seelannin viineihin on valanut Jacksonille luottoa. Toki onhan se mukava päästä joskus toteamaan viinin taso ihan ensimmäisen käden kautta.

Lasissa Jackson ei varsinaisesti ulkonäöllään juhli: viini on väriltään hyvin hailakka, melko vetisen vihertävä ja vaatimaton. Tuoksu sen sijaan on ulkonäön täysi vastakohta – se tarjoilee räjähtävän runsaasti passiota, herukanlehteä, kesäistä nurmea, nokkosta, karviaista ja revittyä raparperia. Huumaavan makea ja hedelmäinen tuoksu ei jätä rypälelajiketta arvailujen varaan.

Ensimaussa viini tuo kielelle kevyttä helmeilevyyttä, mikä katoaa nopeasti viinin seistessä hetken lasissa. Kyseessä siis on runsasta hapokkuutta todennäköisemmin viininvalmistajan lisäämä hiilidioksidi, jolla viiniin saadaan keveyttä ja raikkautta. Ensimaku kielen kärjessä tuo makeata, trooppista hedelmää ja paljon, mutta keskimakuun päästessä makea hedelmäisyys on täydentynyt todella runsaan, lähes päällekäyvän hedelmäiseksi sekä rapsakan hapokkaaksi. Makumaailma toistaa hyvin orjallisesti tuoksun aromeja, nostaen erityisesti herukanlehteä ja mineraalisuutta esille. Reilu hapokkuus pitää kuitenkin näinkin runsaan kokonaisuuden tyylikkäästi tiukassa paketissa samalla kun alkoholisuus tuo viiniin täyteläisyyttä ja runsautta.

Jälkimaku on melko lyhyehkö, jättäen kielelle erityisesti hapokkuutta ja mineraalia. Maku loppuu kovin terävästi, nostaen runsaan veden kielelle.

Jackson Stich on hyvin tyylipuhdas Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc: uuden maailman makea ja runsas trooppinen hedelmä saa tiukat raamit ja loistavaa vastapainoa raikastavalta ja eloisalta happorakenteelta. Uuden-Seelannin Sauvignon Blanceja voikin hyvällä perusteella kutsua pilke silmäkulmassa hapanimeläviineiksi – runsas happoisuus ja räjähtävä hedelmäisyys kulkevat erinomaisesti käsi kädessä.

Muiden Uuden-Seelannin vastaavien viinien kanssa, Jackson on runsaan happoisuutensa vuoksi erinomainen valinta ruokapöytään. Perinteinen yhdistelmä on chévre, joten viini lienee mitä erinomaisin valinta mm. vuohenjuustosalaatille, mutta myöskin runsasmakuiset ja aromikkaat kalaruoat sekä äyriäiset ovat takuuvarmasti toimiva yhdistelmä. Hyvin viilennettynä viini on myös erinomainen valinta seurusteluun kesäkuumalle, mutta hapokkaimpia viinejä vierastavien kannattanee siirtää katseensa jonnekin muualle.

Lyhyesti: Tyylipuhdas Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc, joka tuo todella rikasta aromitykitystä intensiivisessä ja toimivassa paketissa.

Arvio: Erinomainen – viini edustaa hienosti Uuden-Seelannin loistavaa viiniosaamista Sauvignon Blancin kohdalla. Jackson saattaa olla hieman mutkattomampi ja rahvaanomaisempi kuin Loiren esikuvansa, mutta ei se silti joudu kovinkaan paljon niiden rinnalla häpeämään – erityisesti vielä kohtuullinen hintaluokka huomioon ottaen; Loirelaisia tähän hintaan ei Suomesta löydykään.

Hinnan (16,48e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

1 kommentti:

 1. Vuosikerrassa 2014 tuntuu räjähdyspanokset jääneen syrjään - tai ainakaan perus SB:n hyökkäävyys loistaa poissaoleva ilme kasvoillaan. Kirjasin myös Uuden Maailman ja Wanhan mantereen yhtymisen ensimainitun makuprofiilin päästessään jälkimmäisen eleganssin piiriin, jolloin hedelmäpommia ei jäänyt edes kaipaamaan, eikä viinin kevyt viilennyskään tuottanut ongelmia, sen verta hyvin maistuu lämmenneenäkin. Päivän hinta A-marketissa on 15,98€.

  VastaaPoista