Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.3.12

Julicher Riesling 2009

Julicher Riesling 2009
  • Valmistaja: Julicher Estates
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: North Island, Martinborough
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: plo 45,00e / 7,50 12cl (Maaliskuu 2012, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Kaikin puolin erinomaisessa Viinibaari Latvassa käydessäni tuli testattua jälleen Julicher Estatesin Riesling – tällä kertaa syynä oli uusi, vaihtunut vuosikerta. Aiemmin maistamani Julicherin Riesling oli öljyisen täyteläinen ja erittäin petrolinen 2008. Vähän jännitti oliko tulossa nyt tavallista uuden maailman Rieslingiä; onko vuosikerta 2009 ehtinyt kypsyä tarpeeksi luodakseen samanlaista petrolissa kyllästetyn viinin hurmosta?

Jo ensi nuuhkaisu pyyhki huolet tästä mennessään: viiniin käytetty Riesling on ehtinyt kolmessa vuodessa kehittää jonkin verran aromikasta petrolia tuoksuunsa. Lähes neonvihreään taittuva keltainen viini tuo petrolin lisäksi myös runsaasti hunajaa, ylikypsää greippiä ja erikoista vahamaisuutta. Viini on kuin trooppinen hedelmäkori bensa-asemalla. Tässä vuosikerrassa on kuitenkin selkeästi enemmän hedelmää ja vähemmän petrolia kuin aiemmassa.

Puolikuiva maku on melko täyteläinen ja kypsän hedelmäinen, mutta silti melko hapokas ja raikas. Petroliakin on selvästi, mutta se ei dominoi samalla tavalla kuin vuosikerran 2008 viini, vaan seassa on runsaampaa, trooppista hedelmää.

Jälkimaku on pitkä, aromikas, makean ja trooppisen hedelmäinen, taittuen erityisesti kypsään persikkaisuuteen.

Viini on edelleenkin melko tömäkkä kokemus bensiininsä puolelta, mutta siinä on vielä uuden maailman kypsää hedelmäisyyttä runsaasti jäljellä. Makeasta hedelmäisyydestään ja täyteläisyydestään huolimatta viinin puolikuiva maku onnistuu hyvien happojen ansiosta pysymään miellyttävän raikkaana. Viini on loistava nautiskelu- ja seurusteluvalkoviini, mutta rakenteensa puolesta toiminee erinomaisesti myös esim. runsaammin maustetulle, vaalealihaiselle kalalle.

Lyhyesti: Petrolinen, kypsän hedelmäinen ja raikkaan hapokas valkoviini.

Arvio: Erinomainen – aikaisempaa hillitymmästä petrolisuudestaan huolimatta en lähtisi suosittelemaan viiniä raikasta ja kevyttä Rieslingiä etsiville. Sen sijaan ihmisille, jotka kaipaavat Rieslingiinsä makeutta ja vaihtelua Saksan tarjonnasta, on tämä todellinen nappivalinta.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti