Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Raimat Viña 19 Merlot 2009

Raimat Viña 19 Merlot Castell de Raimat 2009
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Punaviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Merlot (90%), Cabernet Sauvignon (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,98e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Raimat Viña 19 on viini, jolla viinitalo todennäköisesti yrittää pysyä vanhan maailman perinteisten viinityylien markkinaraossa – viinin Merlot-Cabernet-rypälesekoitus on tyyliltään hyvin Bordeaux'n St. Émilion -henkinen, kun taas muuten viini hakee runsaalla tammikypsytyksellään ja aromeillaan vanhaa Riojan henkeä. Viini on sekä käynyt että kypsynyt amerikkalaisessa tammessa yhteensä noin puolentoista vuoden ajan.

Viinin väri on todella kirkas ja syvä verenpunainen aina reunoille asti. Tuoksu on paksuhko, mutta aromeiltaan hieman sulkeutunut. Lämmetessään ja lasia pyöritellessä viinistä rupeaa nousemaan vähän uskaliaammin aromeja, mutta kuitenkin moniin muihin Raimatin punaisiin tuoksu tuntuu hieman vaisulta loppuun saakka. Tuoksu on kuitenkin miellyttävän moniulotteinen avauduttuaan; seassa on paljon suklaata, kypsää tummaa marjaa ja luumua, sekä hieman punaista marjahilloa ja alkoholia.

Maku on kuivahko, täyteläinen ja hieman tuntuvampien happojensa puolesta mukavan ryhdikäs. Aromeissa on paljon Merlot'n karpaloisen ja punaherukkaisen marjaista, kypsää mutta vielä melko nuorekasta hedelmäisyyttä. Viini on melko tanniininen ja tamminen, minkä vuoksi se kaipaa hieman mausteista ruokaa vierelleen.

Viinin jälkimaku on melko yksiulotteinen tammisella mausteisuudellaan sekä melko hapokas.

Vaikka viini on ihan näppärän oloinen ruokaviini, joka tuo miellyttävästi Merlot'n hedelmää vanhan maailman marjavetoisempaan eikä uuden maailman hillohedelmäisempaan tyyliin, on se omasta mielestäni vielä turhan raakileen oloinen. Lisäksi viinin hinnoittelee itsensä hieman ulos, sillä samalla rahamäärällä saa jo kelvollisia Rioja Reserva -viinejä kehittyneempien viinien ystäville, sekä nuorempia Bordeaux'laisia Merlot'ta kaipaaville. Vuoden tai parin päästä viini saattaa olla kilpailukykyisempi esitys.

Lyhyesti: Melko tamminen ruokaviini, joka tuntuu haluavan olla sekä Riojalainen että Bordeaux'lainen onnistumatta kummassakaan.

Arvio: OK – viini on perusmiellyttävä ja ihan hyvin tehty, mutta ei nykykunnossaan omista mitään sellaisia piirteitä, jotka kannustaisivat itseäni palaamaan viinin ääreen. Nuorekkaiden espanjalaisten ystäville.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti