Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Raimat Viña 43 Tempranillo 2008

Raimat Viña 43 Tempranillo Castell de Raimat 2008
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Punaviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 11,99 (Tammikuu 2014, Alko)

Arvioitava viini on Raimatin peruslinjastoa asteen verran paremman Castell de Raimat -linjaston 100% Tempranillo-viini, joka on käynyt ja kypsynyt aluksi reilun vuoden ajan tammessa, minkä jälkeen viini on kypsynyt lisää pullossa.

Viinin väri on läpinäkymätön, kirkaan purppura ja paksu, reunoja lähestyessä punaiseen taittuva. Tuoksussa on paljon raakoja punaisia marjoja, erityisesti karpaloa ja mansikkaa, sekä savua, makeata mustaherukkaa, tammea, kukkaketoa ja kahvisuklaata. Viinin lämmetessä ja avautuessa tammi ottaa yhä suurempaa roolia tuoksusta.

Viña 43:n maku on yllättävän hedelmäinen ja tumman marjainen sekä yllättävän kypsä ja kehittynyt verrattuna raakaan ja tammiseen tuoksuun; aromit kuitenkaan eivät ole tyypilliseen espanjalaishenkeen tunkkaisia ja maalaisia. Seassa on kuitenkin myös mausteista ja kaakaoista tammea, mutta sopivasti viinin seassa, ei irrallisena elementtinä mausta. Viini ei kuitenkaan kovinkaan hapokas, mutta riittävästi pitääkseen viinin tasapainoisena. Tanniinit ovat kohtuulliset.

Kokonaisuutena Viña 43 ei ole mitenkään tiukka, vaan tasapainoinen, mehukas ja mukavan rehellinen. Suutuntumaltaan samettinen mutta aromeiltaan silti riittävän raikas. Viini on mukava seurustelu- ja illanistujaisviini tai grilliviini, ruokaviininäkin komppaa kohtuullisesti jyräämättä. Se ei ole mitenkään merkittävän kaksinen Tempranillo, mutta tömäkkää tuoksua huolimatta sen komponentit ovat hyvin tasapainossa keskenään. Ihan positiivinen ison talon perus-Tempranillo, joka kehittynee myös suotuisasti vielä vuoden, ehkä parikin, mutta on nyt jo erinomaisessa tikissä.

Lyhyesti: Mukavan hedelmäinen, sopivan tamminen, kypsynyt ja rehellinen perus-Tempranillo.

Arvio: Hyvä – viinistä on vaikea keksiä mitään pahaa sanottavaa. Se on helppo, mutta mukavan aromikas, ja toimii näppärästi sekä seurustelu- että yleiskäyttöisenä ruokaviininä.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen hyvä ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti