Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Raimat Abadía 2008

Raimat Abadía Cabernet Sauvignon Tempranillo 2008
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Punaviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (65%), Tempranillo (35%)
  • Koko: 0,75 / 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 29,90e (Helmikuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 30,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Raimatin Abadía on tämän suuren perheomisteisen viiniyrityksen valikoiman perustuote, sitä saa Alkon perusvalikoimasta Crianza-versiona 0,75-kokoisessa pullossa sekä tilausvalikoimasta 3 litran hanapakkauksena.

Sen väri on reunoille asti syvän tummanpunainen. Tammitynnyrissä ja pullossa vietetyt vuodet ovat vieneet väristä nuorekkaan sinisen terän, mutta eivät sen syvyyttä; viini on hyvin tumma ja läpinäkymätön.

Tuoksu on melko terävänvoimakas mutta yllättävänkin puhdaspiirteinen hedelmäisyydeltään – espanjalaiseksi viiniksi aromikkuus on melko vähätamminen. Tuoksussa on kypsiä hedelmiä ja tuoreita punaisia marjoja, erityispiirteenä nousee kevyt Tempranilloinen mansikka, sekä kevyt tammen aromi, joka on integroitunut mukavasti osaksi tuoksua.

Abadía on suutuntumaltaan kevythappoisen pehmoinen, täyteläinen ja hieman rustiikkinen. Sen aromit ovat jo hieman kehittyneitä, seassa on suklaata ja tuoretta mustaherukkaa sekä aavistus tammea. Viini on tanniineiltaan melko kevyt ja pehmeä. Viilennettynä hapot yrittävät hieman tapella tietään esille, mutta lämpimänä viini jyrää hedelmäisyydellään melko paljon ja muuttuu melko hahmottomaksi peruspunkeroksi.

Jälkimaku on tammisen mausteinen, aavistuksen bitterinen ja pippurinen, hieman hapokas. Tammi muuttaa kielellä haipuvan hedelmäisyyden miellyttäväksi mokkaisuudeksi tai aavistuksen kitkeräksi tummaksi suklaaksi.

Abadía on tyypillinen ison talon perustuote, hieman moderni ja hieman vaisu espanjalainen, mutta alle kolmenkympin hanapakkauksten seurassa viini on ihan kelpo tuote ja niiden keskimääräiseen tarjontaan verrattuna ostamisen arvoinen paketti.

Lyhyesti: Sopivan helppo, kypsä ja aavistuksen kehittynyt peruspunkero arkisille grilli- ja pasta-aterioille tai viikonlopun viettoon.

Arvio: Tylsä – viinin aromimaailma jää jälkeen monista niin uuden kuin vanhan maailman vastaavista perustäyteläisistä punaviineistä, ja siinä on turhan vähän happoja ja Espanjan hikeä ja maatilaa ollakseen minulle mitenkään erityisen persoonallinen esitys.

Hinnan (30,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti