Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.3.12

Château de Viviers Chablis 2010

Château de Viviers Chablis 2010
  • Valmistaja: Lupé-Cholet
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chablis
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 8,74e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,78e (Tammikuu 2014, Alko)

Tutkimusmatka Alkon puolikkaisiin pulloihin jatkuu. Tällä kertaa vuorossa raikkaista Chardonnay-viineistään tutun Chablis'n alueen pikkupullo, joka valikoitui illallisemme, etäisesti kreikkalais-henkisen kasvispadan, seuralaiseksi.

Tuoksussa on raikasta viheromenaa ja mineraalia sekä aavistus trooppisempiakin hedelmiä. Hetken auettuaan omenaisuus rupeaa jylläämään mineraalisuuden yli, mutta sekaan tulee myös kevyttä voimaisuutta. Väriltään viini on hyvin hailakka, aavistuksen vihreeän taittuva keltainen.

Suutuntumaltaan viini on juuri ja juuri keskitäyteläinen ja melko eloisan hapokkuuden lisäksi miellyttävän raikas. Kuivassa maussa on paljon tuoretta omenaa ja mineraalia sekä aavistus kermaisuutta ilman häiritsevää tammisuutta.

Jälkimaku on miellyttävän raikas, kirpeän omenainen ja keskipitkä. Kokonaisuutena viini on hyvin tehty ja miellyttävä, mutta kuitenkin melko yksipuolinen ja yllätyksetön. Viini toimi oikein erinomaisesti ruoan kanssa yhteen, mutta on kuitenkin todettava, että viinin hinta on hieman yläkanttiin: kelvollisia 0,75-kokoisia Chardonnay-viinejä rupeaa saamaan kympillä, ja erinomaisia Chablis-viinejä löytyy monopolista jo viidellätoista eurolla. Vaikka Château de Viviers on yksi parhaista puolikkaista valkoviinipulloista sekä oikein kelvollinen "köyhän miehen Chablis", on sen hinnassa laatuun nähden silti vaaksa tai pari ylimääräistä.

Viini hoitaa tonttinsa raikkaana ruokaviininä vallan erinomaisesti, mutta ei parhaalla mahdollisella hinta-laatu-suhteella.

Lyhyesti: Tyypillinen ja tyylikäs, mutta kuitenkin hieman yksiulotteinen perus-Chablis.

Arvio: Hyvä – viinissä on kaikki osaset kohdallaan, ainoastaan ulottuvuutta soisin olla enemmän.

Hinnan (9,78e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti