Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.3.12

35° South B.O. Merlot 2010

35° South B.O. Merlot 2010
 • Valmistaja: Viña San Pedro
 • Tyyppi: Punaviini, luomu
 • Maa: Chile
 • Alue: Valle Central, Curicó
 • Rypäleet: Merlot (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,89e (Maaliskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 9,09e (Tammikuu 2014, Alko)

35° South vaikuttaa olevan hyvinkin luomua tavaraa, sillä etiketissä lukee viinin olevan sekä "biological" että "organic", eli suomeksi luomua ja luomua. Varmistetaan että viesti menee perille ja kunnolla.

Näppituntumalta arvioisin, että 35° South lienee Alkon yksi suosituimpia luomuviinejä, päätellen ainakin sen sijainnista Chile-hyllyn alle kymmenen euron osastossa. Ymmärtääkseni se on jostain syystä varma paikka ihmisille, jotka eivät viineistä juuri mitään tiedä. Nyt katsotaan miksi viini on niin suosittu.

Viinin väri on reunoille asti läpinäkymättömän purppura. Kaikessa sinertävyydessään viini muistuttaa enemmän mustaherukkamehua kuin viiniä. Tuoksussa on mausteista kuningatarhilloa, kypsyyttä, vaaleapaahtoista kahvia, kukkaisuutta ja herukkaa. Jos et tiedä mitä tarkoittaa "kosiskeleva tuoksu", suosittelen tutustumaan tähän viiniin. Tuoksu on periaatteessa miellyttävä ja moniulotteinen, mutta se on niin päällekäyvä, imelä ja lähes tarkoitushakuiselta vaikuttavan aromikas, että tuoksun aromit vaikuttavat lähes esanssisilta. Lisäksi näin makeankypsä tuoksu kielii suurella todennäköisyydellä hyvin ylikypsistä rypäleistä puristetusta viinistä, eli todennäköisesti melkoinen hillopommi on tiedossa. Kyllähän sitä ymmärtää, että moni viiniä haistava voi huudahtaa notta "ai kun ihana tuoksu" viiniin tutustuessaan.

Alkumaussa on lähes Sauvignon Blanc-maista herukanlehteä, joka kehittyy keskimaussa hilloisaksi mustikkaisuudeksi ja maitosuklaaksi. Tanniineja ja happoja on melko vähän, minkä seurauksena viini on pehmeä, melkeinpä läski, ja todella helppo.

Jälkimaku on todella lyhyt. Töks. Ei mitään. Loppuu kuin veitsellä leikaten.

Kyllähän minä rupean ymmärtämään viinin suosiota – se perustuu suomalaisten makeanhampaan kolotukseen. En kyllä ymmärrä miksi tätä viiniä pitäisi ostaa kun viiniä haluaa, sillä melkeinpä samanlaisen esityksen voisi saada kun terästää lasillisen mustikkamehua vodkasnapsilla. On oikeasti hämmentävää, miten villihiivoilla käyneestä luomuviinistä voidaankin saada näin teollisen ja esanssisen oloista. Itse en lähtisi suosittelemaan viiniä millekään ruoalle, sillä näin höttöinen rakenne epäilyttää toimiiko viini kunnolla minkään ruoan kanssa fiksusti. Viini onkin paras vaihtoehto ihmiselle, joka haluaa lipitellä mahdollisimman helppoa ja pehmeätä viiniä.

Lyhyesti: Taattua kympin Chile-laatua luomutarralla varustettuna. Pehmeä, mustikkahilloinen ja auttamattoman lyhyt.

Arvio: Tylsä – hillitympinä ja tasapainoisemmassa paketissa tarjoiltuna viinin aromit olisivat oikeasti tehneet positiivisen vaikutelman. Nyt viinistä jää lähinnä pettynyt tunne – se on niin massoihin vetoava bulkkipunkku kuin kympin chileläinen voi vain olla.

Hinnan (9,09e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi2/7/13 22:02

  Mielestäni tämä viini sopii hyvin niille, jotka opettelevat panaviinien juomista. Ja erittin hyvä seurusteluviini. Tämä viini ei olekaan tarkoitettu mielestäni minkään ruoan kanssa juotavaksi vaan ihan vaikka kesäpäivä ratoksi loman kunniaksi.
  Ihanaa ja mukavaa kesää tämän viinin kanssa kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma vain on siinä, että melko lailla samanlaisia ovat n. 50% kaikista muista Chile-hyllyn kympin punaviineistä.

   Lisäksi kun kympillä saa jo oikein hyviä, en ymmärrä miksi pitää satsata tällaisiin "apupyöräviineihin" samaa rahaa - samanlaista helppoa ja höttöistä bulkkitavaraa, joka ei hierrä tai kierrä, saa jo seitsemällä eurolla.

   Ja mielestäni viinille on usein plussaa juuri mahdollisuus yhdistää se ruokaan - eipä tule tissuteltua ylimääräisiä muuten vain!

   Mutta mukavaa kesän jatkoa jokaiselle, ei välttämättä tämän, vaan ihan jokaisen oman lempiviininsä kanssa! (Koska jos pitäisi jatkaa omaa kesääni tällä viinillä, ei se mielestäni olisi enää kovinkaan mukava. :D )

   Poista