Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.3.12

Geyser Peak Block Collection Chardonnay 2009

Geyser Peak Block Collection Water Bend Chardonnay 2009
  • Valmistaja: Geyser Peak Winery
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA Alexander Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Sonoma County, Alexander Valley
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 20,30e (Tammikuu 2014, Alko)

Block Collection -viinit ovat Geyser Peak Wineryn keskitason sarjalaisia (perustasoa edustavat Varietal-viinit, huippua Reserve-viinit), joten kovahkon hintalapun kanssa odotan saavani jotain keskimääräistä parempaa tavaraa. Toisaalta, jenkit ovat tunnetusti melko reipasotteisen tammen käytön ystäviä, kun taas itse edustan viinimakuni kanssa hieman konservatiivisempaa suuntaa, vaikken tammea nyt vielä kavahdakaan. Hyvin käytettynä tammi toimii viinin kanssa loistavasti, kun taas väärin käytettynä se tukahduttaa viinin hengen ja pilaa kokonaisuuden.

Nuuhkaisu lasiin vahvistaa pelkoni: lasista nousee hyvin voimakasta, tunkkaista, voista ja erityisesti toffeista tammea. Eikä juuri muuta. Pitkään maistelun ohessa nuuhkiessani pystyn silloin tällöin erottamaan hippusen limettiä ja uuden maailman trooppista sekahedelmää, mutta kokonaisuudessaan tammi kyllä pitää tuoksua tiukassa niskalenkissä.

Sen sijaan maku rupeaa olemaan jo hieman toista maata. Se on tietenkin hyvin mausteisen tamminen, mutta seassa on myös kevyttä hedelmäisyyttä, mm. kypsää omenaa. Suutuntumaltaan viini on leveähkö, yllättävänkin hapokas, ja sitä myöten positiivisen ryhdikäs. Uuden maailman tammi-Chardoissa monesti lopputuloksena on tammessa lilluva, hapottoman löysä hedelmäpommi, mutta tässä kokonaisuus onnistuu pelaamaan hyvin jopa tammikriittisen meikäläisen pussiin. Tammi ja hedelmä pelaavat hyvin yhteen ja tuovat keskimakuun juuri sopivasti Chardonnayn omaa, persoonallista voimaisuutta.

Jälkimaku on pitkä, toffeisen tamminen ja makean mausteinen. Kokonaisuutena Geyser Peak on selvän tammivetoinen, mutta toisaalta yllättävänkin hyvä rakenteeltaan ja tyylikäs. Tammen käyttö on perinteistä jenkkiä, mutta se ei tee viinistä halvan oloista, ylikosiskelevaa ja teollisen oloista vaniljapommia, mutta se ei runsaudestaan huolimatta onnistu menemään myöskään kuivan ja kitkerän puumaiseksi. Johtuen epäilevästä luonteestani uuden maailman tammi-Chardoja kohtaan olin etukäteen jo varma, etten voi antaa viinin hinta-laatu-suhteeseen "heikkoa" enempää, mutta olen loppujen lopuksi positiivisen yllättynyt.

Geyser Peakin Chardonnay on nappivalinta graavilohelle, sillä sen rakenne pärjää oikein hyvin rasvaiselle, täyteläiselle kalalle, samalla kun lohen suola nostaa viinin hedelmäisyyden tammen keskeltä framille.

Lyhyesti: Taiten tehty, hyvärakenteinen tammipommi Yhdysvalloista.

Arvio: Tyylikäs – viini ei edusta omaa tyylisuuntaani, mutta loppujen lopuksi se on sen verran toimiva esitys, että viinistä joutuu toteamaan "not bad." Vaikkei viini ole erityisen haastava ja moniulotteinen, se ei sorru missään vaiheessa kosiskeluun vaan pelaa kokonaisuudessaan tyylillä alusta loppuun.

Hinnan (20,30e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti