Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.3.12

Château de Seguin 2010

Château de Seguin 2010
  • Valmistaja: Château de Seguin
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Bordeaux Supérieur Rouge
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,69e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,46e (Tammikuu 2014, Alko)

Tovi pari Jouko Mykkänen arvioi Hesarin viinitorstaissa Seguinin (huom, Château de Seguin; ei Château Seguin, joka on aivan toinen juttu!) nuoren ja yleisesti Bordeaux'ssa laadukkaana pidetyn vuosikerran 2009, mutta yllättäen (ja todennäköisesti viinin räjähdysmäisesti nousseen kysynnän vuoksi) Seguinista pamahti ketterästi Alkon hyllyille vielä nuorempi Porvoon punkero, Château de Seguin vuosikertaa 2010.

Läpikuultavan ja aavistuksen sinertävän karmiininpunaisen viinin tuoksussa on paljon samaa kuin edellisessäkin vuosikerrassa: rustiikkisuutta, hieman kompostoituneita lehtiä ja multaista metsänpohjaa. Aavistuksen tuulettuessaan runsain tunkkaisuus hälvenee ja seasta nousee myös vadelmaa, raakaa karpaloa ja jopa kypsempää mansikkaa.

Maussa on hieman yllättäenkin kypsemmistä viineistä tuttua nahkaisuutta ja pehmeätä marjaisuutta, mutta muuten tämä suutuntumaltaan korkeintaan keskitäyteläinen viini on hyvin nuorehko, kevyen tamminen ja karpaloinen aina samoissa merkeissä jatkuvaan, keskipitkään jälkimakuun. Hapokkuus kantaa hyvin rustiikkisten aromien ylitse tehden viinistä pätevän oloisen ruokaviinin, minkä lisäksi se antaa sille lupaavan oloisen rakenteen kehittymistä ajatellen.

Yleisvaikutelmaltaan viini on hieman raa'ahko, mutta kuitenkin ihan yleisjees ja lupaava. Se on keveän raikas mutta kova, joten se kaipaa selvästi ruokaa pehmittämään sen nuoria puolia. Hyvä yhdistelmä voisi olla esimerkiksi puolikypsä naudanpihvi tai runsaasti erilaisia uunivihanneksia, tarjoiltuna viiniä pehmentävän ja marjaisuutta korostavan, paksun maustekastikkeen kanssa.

Lyhyesti: Lupaava, mutta vielä melko raakileen oloinen arki-Bordeaux.

Arvio: OK – Seguin tullee vielä kehittymään positiivisesti seuraavat pari kolme vuotta ja säilymään hyvin vähintään puoli vuosikymmentä, mutta jos nyt haluaa napata potun perinteistä fransmannia pääsiäislampaan kylkeen, suosittelen katsastamaan muita, kypsempiä vuosikertoja samasta hintaluokasta +/- 3 euroa. Jos kaapissa on tilaa, tullee viinin hinta-laatu-suhde kehittymän ihan suotuisaksi kärsivällisellä odotuksella.

Hinnan (14,46e) ja laadun suhde: Heikko – viini viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti