Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.3.12

La Caliera Moscato d'Asti 2011

La Caliera Moscato d'Asti 2011
 • Valmistaja: Borgo Maragliano
 • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Moscato d'Asti
 • Maa: Italia
 • Alue: Piemonte, Monferrato, Asti
 • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains (100%)
 • Koko: 0,375
 • Hinta arviointihetkellä: 7,38e (Maaliskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 7,66e (Tammikuu 2014, Alko)

Aivan sattumalta vastaani pamahti jo vuosikertojen 2009 ja 2010 perusteella hinta-laatu-suhteeltaan vallan verrattomaksi todettu Astin jälkiruokaviini, La Caliera. Eroja aikaisempien vuosikertojen perusteella ei ollut, joten odotettavissa oli, että vuosikerta 2011 tulee tarjoamaan samaa kuin ennekin.

La Caliera on siis Moscato d'Asti, eli Astin alueen kupliva kuohuviini. Aivan kuten kuuluisat Astin kuohuviinit, kuten Cinzano, Gancia ja Tosti, on myös La Caliera ja muut Moscato d'Astit valmistettu Muscat (Moscato) -rypäleestä. Astin kuohuvien ja Moscato d'Astien merkitsevin ero onkin makeudessa: Astit ovat perinteisesti runsaskuplaisempia, ja näin ollen selvästi kuohuviinimäisempiä, kun taas Moscato d'Astit ovat kupliltaan hennompia ja makeudeltaan runsaampia, soveltuen paremmin jälkiruokaviinin rooliin.

Lasissa vaalean kellervä, melko neutraalin värinen La Caliera helmeilee hillitysti – ero kuohuviiniin on ulkonäön perusteella mitätön. Sen sijaan tuoksu erottaa viinin selvästi kuohuviineistä; siinä on selvää päärynää ja simaisuutta, omenasiideriä, sekä Muscat'lle ominaista rusinaisuutta ja kukkeutta.

Runsaasta makeudestaan huolimatta viinin kuplat saavan sen maistuvaan viileänä ihastuttavan raikkaalta. Maku on runsas, simainen ja sitruksinen, mutta runsas makeus tuo myös vivahteita aprikoosihillosta. Viini ei ole hiilihappojen lisäksi kovinkaan hapokas, mutta hyvän, pehmeän moussen ja vähäisen (5%) alkoholiprosentin vuoksi viini ei tunnu piirun vertaa raskaalta vaan mukavan pirteältä ja eloisalta. Keskipitkä jälkimaku on miellyttävän pehmeä ja persikkainen.

Viini ei ole muuttunut tippaakaan edellisistä vuosikerroista, vaan se takaa samaa taattua laatua kuin ennenkin. Hyvin viilennettynä viini on oikein erinomainen pikkupullo sellaisenaan jälkiruokana nautittavaksi, mutta se toimii loistavasti myös rasvaisten ja / tai vaahdotettujen jälkiruokien kumppanina. Hyviä yhdistettäviä ovat mm. tippaleipä, letut ja kermavaahto, jäätelö tai marjahyydyke.

Lyhyesti: Makea, hennosti pirskahteleva, siiderimäinen Astin viinialueen jälkiruokaviini.

Arvio: Hyvä – viini on hauska ja yksinkertainen, mutta toisaalta paljon enemmän mitä näin edulliseen hintaan odottaa saavansa. Mahtava valinta yksinkertaiseksi jälkiruokaviiniksi sekä pieneksi juhlajuomaksi.

Hinnan (7,66e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Tasapainoinen, kikkailematon ja kiinnostava kirjoitus. Kiitos :)

  VastaaPoista