Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Erlenbacher Kayberg Riesling 2010

Erlenbacher Kayberg Riesling 2010
  • Valmistaja: Genossenschaftskellerei Heilbronn
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Württemberg
  • Maa: Saksa
  • Alue: Württemberg, Heilbronn
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,98e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Tämä Erlenbachin kylän tarhoilta korjattu Riesling on Etelä-Saksasta, lähinnä punaviineihin keskittyvältä Württembergin alueelta tuleva puolikuiva valkoviini. Saksalaiset puolikuivat valkoviinit ovat viininostajalle monesti riskialtista aluetta, sillä ne voivat olla melkein mitä tahansa lähes makeanimelien, vähähappoisten tusinavalkoviinien ja uskomattoman upeiden, käytännössä kuivien ja runsaanhapokkaiden viinien välillä.

Lasissa Erlenbacherin väri on melko hailakka vihreänkeltainen ja vaatimaton. Tuoksu sen sijaan on miellyttävän runsas, siinä on kukkeutta, hunajamelonia, makeata sitruksisuutta, hunajaa ja aavistus vaniljaa. Koko tuoksua lisäksi sävyttää tietynlainen vahamaisuus.

Maussa tulevat esille viinin eloisat, kielellä pistelevät hapot jotka raikastavat ja keventävät miellyttävästi greippisen sitruksista, makeaan vivahtavaa makumaailmaa. Erlenbacherin maussa on paljon viheromenaisuutta, mutta keskimaun taittuessa jälkimakuun viinin hillitty jäännössokeri (10 g/l) tekee omenaisuudesta miellyttävän loppusyksyn kypsän omenan makuisen. Jälkimaussa omenaisuus, greippisyys ja mineraalisuus viipyvät kielellä hetken aikaa, mutta jälkimaku on kaikessa miellyttävyydessään kuitenkin melko lyhyt.

Kokonaisuutena viini on hyvin miellyttävä ja tasapainoinen; sen jäännössokerimäärä on erinomaisessa tasapainossa viinin runsaisiin happoihin ja viini vaikuttaakin vallan erinomaiselta yleisviiniltä niin seurusteluun kuin moniin ruokalajeihin. Viilennettynä Erlenbacher on oikein miellyttävä siemailujuoma ja sen makea, raikas hedelmäisyys pärjää hyvin niin raikkaille salaateille kuin mausteisille aasialaisruoillekin. Viini pysyy tarpeeksi ja raikkaana kuivana maistuakseen myös kuivien viinien ystäville, mutta on myös makeampien ja helpompien viinien ystäville rutikuivia viinejä helpompi lähestyä.

Lyhyesti: Tasapainoinen, miellyttävän aromikas ja raikas puolikuiva valkoviini.

Arvio: Miellyttävä – viini on hyvin näppärä ja sopivan tyylikäs yleisviini moneen makuun. Turvallinen vaihtoehto tilanteisiin, joissa tarvitaan valkoviiniä, muttei vielä tiedetä minkälaista.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti