Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.3.12

Rabl Grüner Veltliner 2010

Rabl Grüner Veltliner 2010
  • Valmistaja: Weingut R. Rabl
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Niederösterreich
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 6,98e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 7,73e (Tammikuu 2014, Alko)

Alko on ruvennut panostamaan valikoimansa pikkupulloissa pikku hiljaa laatuun. Muutama kuukausi takaperiin puolikkaiden pullojen valikoima kasvoi taas yhdellä positiivisella lupauksella, Rablin Grüner Veltlinerillä. Koska Itävallan viineistä allekirjoittaneella ei ole tainnut vielä koskaan olla pahaa sanottavaa, ei tarvinnut harkita kahdesti oman pikkupullon ottamista talteen. Kuukauden verran viini lopulta päätyi odottamaan sopivaa päivää, jolloin se sitten jaettiin kolmeen pekkaan italialaisen Parmegiano Reggiano-fenkoli-risoton palanpainikkeena.

Rabl edustaa selvästi kypsää ja runsaampaa Veltliner-suuntausta: raikkaan mineraalisuuden sijaan makeantäyteläinen tuoksu tarjoilee selvää, kypsää päärynää sekä vihreätä omenaa, joiden seassa on Itävallan normaalia mineraalia ja sitruksista raikkautta. Heti avattuna tuoksussa tuntui hetken jopa omaan nenään hieman epämiellyttävä raaka herne, joka tosin katosi pian viinin lämmetessä kohti huoneenlämpöä. Ellen tietäisi mitä lasissa on, voisin kypsänmehevän päärynäisen tuoksun perusteella jopa pelätä sen olevan ylikypsää, uuden maailman tammetonta Chardonnayta.

Viimeistään maku kuitenkin paljastaisi asioiden todellisen laidan: maku on eloisan raikas, hyvin hapokas ja kepeä. Kypsänmehevät, makeat hedelmät eivät jatku makuun, vaan ne ovat vaihtuneet hyvin hapokkaanraikkaiksi ja kirpeiksi talviomeniksi, limeteiksi ja tuoreenvihreiksi aromeiksi. Runsaasta, hapokkaasta vaikutelmastaan huolimatta viini soljuu kielellä samettisesti kohti puhdasta ja raikkaan omenaista jälkimakua.

Ainoa, mitä jäin hieman kaipaamaan, oli Veltlinerille tyypillinen valkopippurisuus, joka oli lähes täysin poissaoleva elementti viinissä. En kuitenkaan voisi mennä kutsumaan tätä viiniä varsinaisesti hedelmävetoiseksi, sillä viinin runsaat hapot ovat erittäin hyvin tasapainossa pirtsakan hedelmäisyyden kanssa, eikä viini missään nimessä yritä kosiskella suurta yleisöä helppoudellaan.

Rablin Veltliner on erinomainen ruokaviini kermaisille tai juustoisille kasvisruoille, jotka pehmentävät viinin happorakennetta ja korostavat sen omenaisuutta erinomaisesti. Se on myös hyvin viilennettynä oikein raikas ja virkistävä pikkuviini kesäkuumalle.

Lyhyesti: Aromikas, vihreän omenainen ja hapokkaan raikas valkoviini puolikkaassa pullossa.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on aromeiltaan melko mutkaton esitys Grüneriksi, mutta se ei ole missään nimessä hinnalla pilattu ja sen tasapaino ja rakenne ovat varsin kiitettävät.

Hinnan (7,73e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti