Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Tedeschi Amarone Classico 2007

Tedeschi Amarone della Valpolicella Classico 2007
  • Valmistaja: Tedeschi
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (30%), Corvinone (30%), Rondinella (30%), Molinara, Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 19,05e (Tammikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Kyseessä on yksi harvoista Alkon laadukkaista pikkupulloista. Useissa ulkomaisissa viinimyymälöissä monia laadukkaita viinejä on saanut 0,75-koon lisäksi myös 0,375- ja 1,5-kokoisina pulloina, mutta Alkon valikoimat ovat painottuneet lähes yksinomaan 0,75-kokoisiin pulloihin. Alkon valikoimissa olevat puolikkaat pullot ovat olleet käytännössä mitä tahansa arkisista peruspunkuista ala-arvoisiin kurajuomiin, mutta laadukkaita viinejä ei ole ollut tarjolla. Tedeschin Amarone on perusvalikoiman ensimmäinen poikkeus: nyt on mahdollista ostaa oikeasti laadukasta ja tyylikästä viiniä myös puolikkaassa pullossa, jos kokonainen pullo on liian iso (tai tällaisissa tapauksissa liian hinnakas) kertaostos. 0,375-kokoisesta pullosta saa kaksi ihmistä isot viinilasilliset ja kolmellekin siitä riitää reilut 12 cl ravintola-annokset.

Viinin valmistanut Tedeschi on monta sataa vuotta vanha pohjoisitalialainen perheyritys, joka on yksi Valpolicellan alueen merkittävimpiä ja arvostetuimpia viininvalmistajia. Amaronen lisäksi yritys valmistaa mm. makeita Recioto-viinejä, Ripassoja, Valpolicelloja sekä suurta suosiota nauttivaa lippulaiva-Amaronea, Capitel Monte Olmia. Tämä pienessä pullossa löytyvä viini on viinitalon perus-Amarone.

Tämä viini korkattiin aidon Parmigiano-Reggiano-juuston seuraksi perjantai-iltana juhlistamaan tenttirupeaman päättymistä ja sille ehdittiin antaa reilu pari tuntia aikaa avautua viinikarahvissa.

Viinin väri on hyvin tummanpuhuvan punainen ja keskisyvä – sen läpi näkee joten kuten, eli aivan paksuinta mahdollista nestettä lasissa ei siis näytä olevan. Tuoksu on erittäin runsas ja monisyinen. Sen muheva makeus tuntuu suorastaan vyöryvän nenään lasia nuuhkiessa ja viinin kutsuvan tuoksun erottaa jo pienen etäisyyden päässä lasista. Tuoksua dominoi makea mansikka- ja mustikkahilloisuus, tumma suklaa ja ylikypsä luumu, mutta seassa on myös oletettavasti tammesta peräisin olevaa eksoottista mausteisuutta, Valpolicellan rypälelajikkeiden makeata, tummaa kirsikkaa ja nuorta nahkatakkia. Viinin tuoksu on niin runsas, että viinin melko korkea alkoholipitoisuus (16%) ei onnistu erottumaan lainkaan sen seasta; sen sijaan se on niin rikas ja moniulotteinen, että siitä on lähes mahdotonta erottaa läheskään kaikkia tuoksun osatekijöitä.

Tedeschi Amaronen ensimaku on makea ja runsas, mutta todella runsaaseen tuoksuun nähden hieman yksiulotteinen, tuoden kielelle pääasiassa makeita, kuivattuja luumuja ja kaakaota. Vasta hetken suussa pyörittyään viini alkaa avautumaan kunnolla, ja hedelmäisyys aukeaa tuoden kokonaisen kirjon kypsiä tummia marjoja, suklaata, viikunaa, neilikkaa, kevyttä tammea ja hieman rusinaa. Runsas alkoholi ei vieläkään erotu aromien seasta, mutta tuntuu kielellä ja nielussa hohkavana lämpönä. Viinin suutuntuma on todella pehmeän miellyttävä ja erittäin täyteläinen johtuen sen hapoista, jotka eivät pysty tarjoamaan riittävää vastusta viinin intensiiviselle hedelmälle. Tanniineja viinissä on jonkin verran, mutta ei mitenkään hirvittävästi – viini pehmiää runsaan ja voimakkaan ruoan tai kovien, suolaisten juustojen seurassa erinomaisesti, mutta se toimii myös valloittavana nautiskeluviininäkin.

Hapot pääsevät vasta jälkimaussa paremmin esille kun ne hedelmäisyyden väistyttyä nostavat runsaan veden kielelle. Keskipitkässä jälkimaussa kypsät, mehukkaat hedelmät väistyvät ja kielelle jää runsas aromipaletti, josta voi löytää mm. nahkaa, bitteristä tammea, kanelia, suklaata, rusinaa ja mokkaa.

Kokonaisuutena Tedeschin Amarone on kaikin puolin kiitettävän suorituksen esitys (joka lataa kovia odotuksia kaapissani odottelevalle Capitel Monte Olmille.) Tämä viini on alusta loppuun miellyttävä ja tyylikkäästi valmistettu, ja se on oikein hyvässä kunnossa jo nyt, mutta nuorekkaan hedelmäisyytensä sekä hyvän tanniinirakenteensa ansiosti tullee saavuttamaan parhaat vuotensa muutaman vuoden päästä. Suosittelen ostamaan ainakin yhden putelin talteen, sillä viiniä ostettiin vain pieni, 2000 pullon erä vuodenvaihteessa.

Lyhyesti: Todella makeankypsä ja upean moniulotteinen viini puolikkaassa pullossa. Isojen viinien ystävälle Tedeschi Amarone on "tarjous, josta ei voi kieltäytyä."

Arvio: Erittäin hyvä – viini on oikein tyylikäs ja hyvintehty Amarone, joka pärjää perusvalikoiman muille vastaaville mennen tullen sekä tuo loistavan lisän muuten niin surulliseen puolikkaiden pullojen valikoimaan. Niille, joille Amarone on tuntematon viinityyli, suosittelen tutustumaan tällä niihin – saat erinomaisen viinin kohtuullisella hinnalla!

Hinnan (19,26e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti