Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.3.12

Collet Chablis "Les Truffières" 2009

Jean Collet Chablis "Les Truffières" 2009
  • Valmistaja: Jean Collet
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chablis
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: plo 55,00e / 12cl 9,20e (Maaliskuu 2012, Ravintola Juuri)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tässä tuli käytyä syntymäpäiväillallisella yhdessä Helsingin mielenkiintoisimmista ja miellyttävimmistä ravintoloista; Juuressa. Sieltä valikoitui mukavan ilmeikkäältä viinilistalta Jean Collet'n Chablis alkupaloiksi tilatun akvaviittimarinoidun lohen kyydittäjäksi.

Vihertävänkeltaisen viinin tuoksu on selvästi kypsän omenainen, mutta siinä on myös kevyttä teräksisyyttä ja aavistus Chardonnayn voimaisuutta ilman elementtejä tammesta.

Maku jatkaa luonnollisen oloisesti tuoksun luomia mielikuvia: maussa on runsaasti kypsähköä omenaa, teräksistä mineraalisuutta ja suutuntumaa leventävää voimaisuutta. Happoja ei ole runsaasti, mutta kuitenkin riittävästi, jotta viini pärjää lohelle. Hillityn hapokkuutensa takia viini on melko täyteläisen oloinen, muttei tunnu raskaalta tai pääse lässähtämään.

Jälkimaussa on viheromenaisuutta, mineraalia, hieman raikasta sitrusta ja lopuksi lämmintä alkoholisuutta.

Kokonaisuutena viini oli oikein mukava ja tasapainoinen ruokaviini, muttei mitenkään erityisen ihmeellinen Chablis'n tuotteeksi. Miellyttävän ja ruoan kanssa hyvin sointuvan maun ainoaksi heikkoudeksi jäi sen melko yksiulotteinen omenaisuus. Tästä yksipuolisesta maustaan huolimatta viini oli miellyttävä ja toimiva ruokaviini, joka toimikin näppärästi lohen kanssa.

Lisäksi suosittelen ihmisiä tutustumaan ravintola Juureen – saamamme ruoat olivat todella maittavia ja palvelu todella asiantuntevaa ja henkilökohtaisen tuntuista. Lisäksi on mahtavaa, kun ravintolan viinilistaan on paneuduttu kunnolla ja saatu se oikein mielenkiintoiseksi ja kattavaksi.

Lyhyesti: Omenavetoinen, täyteläinen ja tasapainoinen valkoviini mereneläville.

Arvio: Hyvä – oikein miellyttävän ja tasapainoisen viinin ainoa heikkous on sen hieman yksipuolinen makumaailma. Viini on yksipuolisuudessaan kuitenkin oikein miellyttävä ja maistuva.

Hinnan (9,20e) ja laadun suhde: Ravintola Juuressa 12cl lasillinen oli kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti