Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.3.12

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner 2010

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Steinsetz 2010
  • Valmistaja: Schloss Gobelsburg
  • Tyyppi: Valkoviini, DAC Kamptal Reserve
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,98e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 13,19e poistuessaan)

Vuosikerrasta 2009 minulle oli jäänyt Schloss Gobelsburgin verrattomasta Veltlineristä varaukseton ihailu viiniä kohtaan ja pitkään suunnitelmissa oli hankkia viiniä lisää varastoon, sillä valmistaja lupaili viinille jopa vuosikymmenien kestävyyttä lisämaininnalla, että viini saavuttaa huippunsa suurin piirtein kymmenen vuoden kuluttua vuosikerrasta. Kuitenkin jossain vaiheessa Alkon hyllyjen vuosikerta pääsi kuin varkain vaihtumaan seuraavaan vuosikertaan. Sen takia suhtauduinkin asiaan mielenkiinnolla, kun sain kuulla edessäni olevassa lasissa olevan tätä uutta vuosikertaa.

Vihertävän keltaisen, kuulaan viinin tuoksu tuo tuulenhalkojaani raikkaan omenaisen, aavistuksen päärynäisen, yrttisen ja hieman kermaisen tuoksun. Tuoksu on selvästi raikkaampi ja viheraromisempi kuin aikaisemman vuosikerran, makean trooppinen tuoksu; ainoastaan hento, kypsä päärynä tämän viinin tuoksussa tuo mielikuvia edellisestä vuosikerrasta. Yleisesti tuoksu muistuttaa enemmän perinteistä, hedelmäistä Chardonnayta kuin Veltlineriä tyypillisimmillään.

Hyvin ryhdikkään hapokkaan ja aavistuksen jopa kielellä pistelevän maun tarjonta on sen sijaan makua paljon antavampi: siinä on Chardonnay-maista kypsää omenaa ja sitruunankuorta, mutta seassa on myös persikkaa ja yrttistä mausteisuutta. Viinin pyöriessä pidempään suussa jää kielelle myös Keski-Euroopan viinien ominaista mineraalisuutta, vaikkakin vain hyvin hillityssä määrin. Yleisesti maku on vivahteikas, runsas ja hyvin moniulotteinen.

Ainoastaan viinin jälkimaku on hieman lyhyehkö ja alkoholinen. Se jättää kielelle kypsän omenaisia, Chardonnaymaisia vivahteita samalla kun alkoholisuus jättää kevyen lämmön nieluun.

Yleisesti viini vaikuttaa todella vaikuttavalta ja kaikessa runsaudessaan tyylikkäältä, mutta aiemman vuosikerran tuoma "herramunjee"-tunne jäi tällä kertaa kokematta. Viini tuntuukin olevan hieman raa'ahko ja vaisuhko; Gobelsburg kaivannee vielä muutaman vuoden päästäkseen yli liiasta nuorekkuudestaan. Luottoa kyllä viinin kypsytyskestävyyteen kyllä edelleen löytyy, kiitos sen harteikkaan luonteen.

Vaikka tämä vuosikerta ei aivan vuoden 2009 tasolle omissa silmissä yltänyt, on se edelleen selvästi ostamisen arvoinen ja suosittelenkin antamaan sille vähintään vuoden verran odottelua viileässä. Tämän lisäksi viinille tekee hyvää päästä avautumaan kunnolla ajan kanssa, joten rohkeimmat voivat heittää ajatuksen viileästä viinistä romukoppaan ja kaataa Gobelsburgin karahviin avautumaan tunniksi, pariksi, kolmeksi. Lupaan viinin rakenteen kestävän pitkääkin happikontaktia ja hieman lämpimämpää tarjoilulämpötilaa – lopputuloksena tulee saamaan todellista Grünerien aromien ilotulitusta.

Lyhyesti: Hieman raa'ahko ja Gobelsburgin tyylin huomioon ottaen nuorekkaan vaisu, mutta silti todella runsas, aromikas ja harteikas valkoviini. Puhjennee kukkaan vasta tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Arvio: Erinomainen – vivahteikas ja luonteikas aromimaailma sekä runsas hedelmäisyys tekevät viinistä vaikuttavan kokemuksen voimakkaita ja hapokkaita valkoviinejä arvostaville. Helpompiin ja kypsempiin valkoviineihin tottuneille Gobelsburg saattaa kuitenkin olla liian tuhti pala pureskeltavaksi.

Hinnan (18,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti