Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.3.12

Raimat Chardonnay Albariño 2011

Raimat Chardonnay Albariño 2011
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Chardonnay (70%), Albariño (30%)
  • Koko: 3,0l
  • Hinta arviointihetkellä: 28,90e (Helmikuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 30,50e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Raimatin uusimpia lanseerauksia on kolmen litran hanapakkauksessa tuleva Chardonnay-Albariño-sekoitevalkkari. Pääasiassa viini on perinteinen Chardonnay-viini, johon on tuotu runsautta ja syvyyttä aromikkaalla Albariño-lajikkeella.

Viinin väri on aavistuksen vihertävä vaaleankeltainen ja hieman vetisen oloinen, sävyltään se muistuttaa hyvin paljon kuplatonta kuohuviiniä.

Viinin laihan oloinen olemus lasissa karisee täysin viiniä haistaessa – lasista nousee todella runsaasti Gewürztraminer-henkistä kukkeutta, paljon trooppisia hedelmiä ja hunajamelonia, minkä lisäksi kaiken seassa tuntuu leijailevan pieni alkoholin tai jopa kynsilakan tuoksu. Runsaan ja hedelmäisen tuoksun ongelmana on kuitenkin sen hämmentävä hedelmäkarkkisuus, joka tuo mieleen löysät nallekarkit ja ylikypsät Etelä-Afrikan Chenin Blanc -viinit. Tuoksu on melko puhdas mutta todella raskas ja intensiivinen.

Tuoksu johdattelee makuun melko suoraviivaisesti: heti ensimaussa kielelle tulee runsaasti hyvin kypsää hedelmää ja makeutta. Viini on paksu, raskas ja pehmeä. Siinä on sekä Chardonnayn voimaisuutta että Albariñon persikkaisuutta. Viinin trooppinen hedelmäisyys on hyvin antava ja puhdaspiirteinen.

Jälkimaku on melko lämmin, pitkä ja vasta siinä hapot pääsevät kaiken hedelmärunsauden alta esiin. Ne kuitenkaan eivät ole kovin runsaat, ja vaikka viini ei niiden vähyydestä aivan pääse lässähtämään, on se vähän turhan paksuhko ja raskas omaan makuuni.

Viini tuntuu olevan helppo ja miellyttävä arkiviini niille, jotka kaipaavat viiniltä raikkaiden happojen sijaan pehmeyttä ja makeankypsää hedelmäisyyttä. Tämä pehmeänpyöreä ja täyteläinen viini lienee parhaimmillaan kesäisissä pihajuhlissa, jonne pitäisi saada viini, joka on mahdollisimman monen makuun.

Lyhyesti: Arkinen, kypsän täyteläinen, mutkaton ja hedelmäkarkkinen valkoviini seurusteluun, eksoottisille mereneläville tai naposteltavien kumppaniksi.

Arvio: Keskinkertainen – viinin omaperäinen aromikkuus piti huolen siitä, etten voinut tuomita viiniä "tylsäksi", ja viini on kuitenkin sen verran yleisesti tasokas, ettei se "kehnokaan" ole. Se kuitenkin on melko kaukana omista mieltymyksistäni sekä turhan simppeli ja arkinen makuuni, joten "keskinkertainen" lienee sopivin adjektiivi. Viini kuitenkin on varmasti yksinkertaisemmista ja pehmeämmistä valkoviineistä pitävälle nappivalinta.

Hinnan (30,50e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti