Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.3.12

Raimat Viña 27 Chardonnay 2011

Raimat Viña 27 Chardonnay Castell de Raimat 2011
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Raimat Viña 27 oli kerännyt tuttavapiirissäni jonkin verran kehuja hyvän hinta-laatusuhteen yleis-Chardonnayna, joten suhtauduin viinin tutustumiseen odotuksella ja vähintäänkin kohtalaisella mielenkiinnolla.

Viinin väri on paksunkeltainen, hieman alkusyksyisen pellon värinen. Tuoksu on runsas ja antava, siinä on päällimmäisenä sekä raikasta sitrusta, erityisesti greippiä, että kypsää uuden maailman persikkaa. Niiden lisäksi olin haistavinani viileässä viinissä aavistuksen kookoshiutaleiden tuoksua. Runsaasta tuoksustaan huolimatta se ei ole ylikypsän oloinen tai erityisen räjähtävä, vaan varsin sopusuhtainen. Lämmettyään viinin trooppiset elementit – persikka sekä ananaksisuus – nostavat enemmän päätään.

Viinin maku on oikein runsas ja puhdaspiirteinen. Siinä on paljon trooppista hedelmää, joka on melko mukavasti tasapainossa raikkaan hapokkuuden kanssa. Hedelmäisyydessä on paljon makeata aprikoosia ja persikkaa sekä aavistus kypsää greippiä. Seassa on myös aavistus Chardonnaylle ominaista voimaisuutta ilman erottuvaa tammisuutta. Viinin pieni jäännössokeri maistuu kypsänä hedelmäisyytenä, mutta yleisvaikutelma viinistä silti on kuiva.

Jälkimaku on sitruksinen, mausteinen, kevyen mineraalinen ja kohtalaisen pitkä, lopuksi kielelle jää raikas hapokkuus.

Yleisesti viini tuntuu olevan vanhan maailman Chardonnay uuden maailman hengessä: viini on tehty tyylikkäästi ja hyvällä maulla, se tarjoilee kaiken suoraan ja sen rehevä maku on selkeä eikä ui tammessa. Kokonaisuus on oikein miellyttävä, puhdaspiirteinen ja tasapainoinen. Viilennettynä Viña 27 on kovin yleispätevä ruokaviini, mutta täyteläinen hedelmäisyys tekee viinistä myös pätevän vaihtoehdon seurusteluvalkoviiniksi.

Lyhyesti: Runsas, tasapainoinen, raikas ja puhdaspiirteinen valkoviini noutopöytään tai arkisten ruokien kumppaniksi.

Arvio: Erittäin hyvä – tutut olivat puhuneet totta: Viña 27 on hintaisekseen yllättävän hyvä Chardonnay, sillä usein edukas Chardonnay on joko aivan liian vähähappoista ja ylikypsää, tai sitten melko neutraalia ja mitäänsanomatonta. Raimat tekee tässä linjassa mukavan poikkeuksen.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti