Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.3.12

Les Tannes Cabernet-Merlot 2010

Les Tannes Cabernet-Merlot 2010
  • Valmistaja: Les Domaines Mas, Château Paul Mas
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays d'Oc, luomu
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,48e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 7,49 poistuessaan)

Les Tannes on jälleen yksi Alkon monista alle kympin luomupunkuista, mutta semmoinen, josta allekirjoittaneella ei ole ollut minkään valtakunnan ideaa ennen sen maistamista. Nämä vuodet viini on käytännössä nököttänyt hyllyllä näkymättömänä, sillä edes viinin ritariperhosetiketti ei ollut jättänyt minkäänlaista muistikuvaa. Noh, sitä suuremmalla mielenkiinnolla hyppy tuntemattomaan, eli viiniä maistamaan!

Viini on ranskalaiseksi poikkeuksellisen synkän värinen; reunoille asti läpinäkymättömän mustanpunainen. Myös tuoksu kielii perinteikkäästä Bordeaux'n viineistä tutusta rypälesekoituksesta huolimatta hieman uuden maailman henkeä: se on ensivaikutelmaltaan melko kosiskelevan makea, herukkainen ja punamarjainen, vaikkakin melko hillitty. Kuitenkin viinin avauduttua siihen rupeaa ilmestymään pientä omaperäisyyttä ja aromimaailma leviää kevyesti minttuisiin, kinuskisiin ja hillityn metsäisiin aromeihin. Tunnin odottamisella viinin tuoksu on paljon lupaavampi kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää.

Keskitäyteläinen maku on mielenkiintoiseen tuoksuun verrattuna hieman valjuhko. Makumaailmaltaan Les Tannes on kuiva, terhakan hapokas, kevyehkö, kypsän punamarjainen ja hillityn yrttinen. Nuorekkaat tanniinit eivät ole kovinkaan runsaita, mutta melko innokkaita käymään kiinni. Viinin kevyestä mausta jää hieman viileä tuntuma suuhun.

Jälkimaussa hento punamarjaisuus jatkuu melko pitkään, mutta muuten se on melko lyhyt. Viini vaikuttaa melko keskinkertaiselta punaviiniltä, mutta loppujen lopuksi viinin hyvä tasapaino suhteessa makuun sekä miellyttävän omaperäinen aromimaailma nostavat viinin positiivisesti keskinkertaisuuden suosta. Kovinkaan ihmeellinen ei viini silti ole, mutta on kaikesta huolimatta yllättävän toimiva ja perusmukava ruokaviini kevyille välimeren ruoille. Sellaisenaan viini on kuitenkin hieman kolkko, eivätkä mehukkaiden uuden maailman viinien ystävät varmaankaan saa paljoakaan Les Tannes'ta irti.

Lyhyesti: Kevyehkö, hillitty ja tasapainoinen luomupunaviini kevyiden arkiruokien kumppaniksi.

Arvio: Miellyttävä – sopivan ruoan ja hillityn ilmaamisen kanssa Les Tannes on ihan toimiva arkiviini. Kovinkaan ihmeellisestä esityksestä ei ole kyse, mutta viini ei toisaalta myöskään ihmeitä kustanna.

Hinnan (9,79e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti