Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.3.12

Raimat Chardonnay Brut

Raimat Chardonnay Brut
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Chardonnay (95%), Pinot Noir (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,99e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Chardonnay Brut on ainoa Raimatin, Euroopan suurimman perheomisteisen viiniyrityksen, kuohuviini, jota tuodaan Suomeen. Viini on perinteisesti erittäin kuiva ja valmistettu 100% Chardonnaysta. Kuitenkin viime vuosina viiniin on haettu runsautta sekoittamalla siihen pieni osa Pinot Noiria.

Aavistuksen vihertävän hailakankeltaisen viinin tuoksussa on todella selvää tuorepuristettua omenamehua ja raikasta, tuoretta viheromenaisuutta. Tuoksussa myös tuntuu aavistus kermaisuutta, kevyttä aprikoosia sekä ranskanleipäisyyttä – ainakin tuoksun perusteella kyseessä vaikuttaa olevan hyvinkin tyypillinen, raikas kuohuviini.

Viinin maku on selvästi kuiva ja raikas, sen kuplat ovat pienet mutta etenkin heti lasiin kaadettuna todella runsaat, ja ne tekevät viinistä todella kuohkean ja aavistuksen särmikkään. Maussa on raikkaita sitrushedelmiä, hieman kypsempää ja makeampaa omenaa, kermatoffeeta sekä aavistus briossia. Maku on melko leveä ja puhdas, jälkimaussa hapot nostavat runsaan veden kielelle.

Kokonaisuus on oikein raikas, tasapainoinen, eloisan hapokas, pirteä ja miellyttävän pitkä. Raimat Chardonnay Brut on tyylikäs mutta melko persoonaton; viinissä on paljon hyviä puolia, mutta ei juuri mitään, mikä nousisi erityisesti esille. Se on kuitenkin enemmän Ranskan kuohuviinien henkeen valmistettu, hillitty kuohuva, kuin selvän trooppisen hedelmäinen ja ryhdikäs Cava. Joka tapauksessa viini oikein hyvä esitys ja voin suositella sitä lämpimästi; se on todella hyvin valmistettu, perinteinen kuohuviini joka pärjää erinomaisesti suurelle osalle Alkon cava-kuohuvista. Persoonallisempia tuotoksia etsivä saattaa kuitenkin pettyä viinin yllätyksettömyyteen.

Lyhyesti: Erittäin kuiva, raikas, mukavan kermainen ja tasapainoinen kuohuva Espanjasta konservatiiviseen makuun.

Arvio: Hyvä – viinin astetta korkeampi hinta on epäilyttänyt, mutta se lopulta osoittautuu ihan kohtuulliseksi laatuunsa nähden. Viini on astetta parempi peruskuohuva.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti