Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.3.12

Cameleon Cabernet Sauvignon 2011

Jean Bousquet Cameleon Cabernet Sauvignon 2011
  • Valmistaja: Jean Bousquet
  • Tyyppi: Punaviini, luomu
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Tupungato
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Cameleonin saapuessa Alkoon totesin sen olevan hintaluokassaan varsin kelpo uuden maailman luomuviini. Saman lienee todennut muutama muukin, sillä viini killuu edelleen hyllyillä melko hyvin myyvänä tuotteena siitäkin huolimatta, että sen hinta on noussut jo yli eurolla vuoden takaiseen saapumishintaansa nähden.

Mielikuvieni mukaan edellisen vuosikerran Cameleon oli mukavan tulisen pippurinen, hillitty hapoiltaan, ärhäkkä ja melko tanniininen uuden maailman punaviini, joka ei sorru turhaan kosiskeluun, mutta on silti melko helposti lähestyttävä arkisellekin kuluttajalle. Seuraavaksi tulen ihmettelemään onko asiat muuttuneet vuoden aikana.

Viinin väri on tummahko ja reunoille asti tasaisen punainen, paksu. Tuoksu on runsaanpuoleinen ja voimallinen. Siinä on mustaherukkahilloa, jonka seasta löytyy aavistus maustepippuria ja savuista maaperää.

Maku on ylikypsän hedelmäinen, eli selkokielellä makeahko. Viinin makua hallitsee hyvin runsas (14,5%) alkoholi, joka tuntuu keskimaussa voimakkaana poltteena ja tulisuutena, mutta taittuu jälkimaussa runsaaseen, lähes korventavaan lämpöön. Runsaassa ja täyteläisessä maussa on maustepippuria, aavistus vaniljaista tammea ja melko vähäisesti happoja. Edelliseen vuosikertaan nähden viini on melko hillityn tanniininen ja mehukas.

Jälkimaku on rypäleuskollisesti melko herukkainen, minkä lisäksi siinä tuntuu aavistus kuivaa tammea.

Tässä nyt mietityttää onko Bousquetin viinitalo tehnyt kuluttajatutkimusta Suomessa, sillä viini tuntuu ottaneen harppauksen kosiskelevien Chilen viinien suuntaan: hapot ovat edelleenkin matalat, minkä seurauksena viini on melko pehmeä ja mehukas, mutta viinin raameja piirtäviä tanniinineja tuntuu olevan vähennetty reippaalla kädellä. Myös viinin ennen miellyttävä alkoholin ja tammen yhdessä tuoma tulinen pippurisuus on muuttunut päällekäyvän alkoholin poltteeksi, minkä lisäksi kyseessä olevan vuosikerran rypäleet tuntuvat olevan paljon kypsempiä kuin edellisen, sillä viinissä ennen hyvin tasapainossa oleva makea hedelmäisyys on muuttunut jo melko hilloisen hedelmän dominanssiksi.

Viiniin pätee edelleen samat kuvaukset kuin edelliseenkin vuosikertaan, mutta kokonaisuus on sen verran hajanainen ja huonosti tasapainossa, että aivan saman hinta-laatu-suhteen tuotteesta ei ole enää kyse. Viini on edelleen yksi parhaista alle kympin luomuviineistä, mutta tuntuu kallistuvan tyyliltään enemmän kosiskelevien, geneeristen ja massaan uppoavien uuden maailman punaviinien suuntaan. Suosittelen jäähdyttämään viiniä jonkin verran alkoholisuuden hillitsemiseksi.

Lyhyesti: Mausteinen, tulinen, voimakas ja täyteläinen luomuviini.

Arvio: Miellyttävä – viini lämmittää talvella ja toimii grillatessa kesällä.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti