Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.3.12

Jean-Baptiste Adam Riesling Tradition 2010

Jean-Baptiste Adam Riesling Tradition 2010
  • Valmistaja: Jean-Baptiste Adam
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 7,99e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 8,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Vallan kelvollisia, ellei jopa erinomaisia alsacelaisia valkoviinejä valmistavalta J. B. Adamilta on jo pidempään ollut Alkon valikoimissa myös puolikas pullo. Tämä viini edustaa tuottajan peruslinjastoa, Traditionia, jota valmistaja kuvailee sarjaksi, joka parhaiten edustaa Alsacen perinteisten lajikkeiden perinteistä tyyliä. Omissa silmissäni viini on ollut varteenotettava vaihtoehto ryhdikkääksi ruokaviiniksi tilanteisiin, joissa täysimittainen puteli on yksinkertaisesti liian iso. Pakkohan se tässä oli testata viini ennemmin tai myöhemmin jotta tietäisi, olenko ollut oikeassa vai elänyt harhassa.

Väri on hailakka ja melko vetinen, mutta siinä on myös jonkin verran kellertävää ja vihertävää sävyä, eli aivan kirkkaasta viinistä ei ole kyse. Viinin tuoksu on raikas, kevyen sitruksinen ja mineraalinen. Perinteisiä Alsacen aromeja, ilman mitään kovinkaan ihmeellistä.

Raikkaassa maussa tulee vastaan rikkaampia aromeita mitä tuoksu antoi odottaa – siinä on kypsää limettisyyttä, kevyttä mineraalisuutta, hunajaisuutta aprikoosinkiveä ja aavistus trooppista hedelmää. Suutuntumaltaan viini on yhtä aikaa raikas ja eloisa sekä miellyttävän runsas ja täyteläinen.

Hapokas jälkimaku on sitruksinen ja pitkähkö. Kokonaisuutena viini vaikuttaa oikein kelvolliselta ruokaviiniltä. Hapokkaimpien viinien ystävälle se toiminee hyvin sellaisenaankin, mutta konservatiivisempaan makuun runsas hapokkuus kaipaa hieman rasvaa leikkaamaan pahinta terää.

Kokonaisuutena viini on oikein positiivinen, Alsacen perinteitä kunnioittava Riesling. Viini ei tuo Rieslingin ystävälle suuria elämyksiä ja yllätyksiä, mutta se ei myöskään tuota pettymyksiä. Ihan erinomaisen hinta-laatu-suhteen tuotteesta ei ole kyse, sillä varsin kelvollisia isoja Rieslingejä rupeaa tulemaan vastaan jo reilun kympin jälkeen, mutta kyllä Alkon pienten valkoviinien valikoimaa katsellessa joutuu myös toteamaan viinin olevan ihan hintansa väärti.

Lyhyesti: Perinteikäs hunajaa, mineraalia ja raikkaita trooppisia hedelmiä tarjoileva Alsacen Riesling pikkupullossa.

Arvio: Hyvä – viini on perinteisen hyvä alsacelainen melkeinpä minkä tahansa merenelävien ja salaattien seuraksi.

Hinnan (8,10e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti