Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.3.12

Fleury Fleur de l'Europe Brut

Fleury Fleur de l'Europe Brut
  • Valmistaja: Fleury Pere & Fils
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne, luomu
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Aube, Côte des Bar
  • Rypäleet: Pinot Noir (90%), Chardonnay (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12cl / 10,70e (Maaliskuu 2012, Viiniravintola Latva), plo / 71,00e (Ravintola Juuri), 34,50e (Alko)
  • Hinta nyt: 38,80 (Tammikuu 2014, Alko)

Viinibaari Latvassa käydessäni osui silmiini Alkon hyllyillä jo jonkin aikaa mielenkiintoani kutkutellut, biodynaamisesti valmistettu shamppanja, Fleur de l'Europe. Pakkohan sitä oli lasi ottaa, jotta tietäisi, miksi se on ollut makunsa kanssa niin suuri vedenjakaja.

Shamppanjat yleensä kypsytetään 1,5-2 vuoden ajan ennen kuin ne lasketaan myyntiin, ja suuri osa kuohuvista onkin tarkoitettu nuorina juotaviksi. Tällöin shamppanjassa on runsaat ja raikkaat hapot, terävä ja eloisa kuohu, sekä pirteän raikas sitruksisuus etualalla. Fleur de l'Europe on vastarannan kiiski tässä suhteessa, sillä valmistaja on kypsyttänyt viiniä kiitettävät 7 vuotta ennen myyntiinlaskua, mikä useimmille tavan kuohuviineille rupeaa olemaan jo sietokyvyn rajoissa. Viinin pohjana toimii hyvin perinteinen, melkein blanc-de-noir-tyylinen Champagnen rypälepohja: punaisesta Pinot Noir'sta puristettu valkoviini, jota on levennetty pienellä määrällä vanhoissa tynnyreissä tammitettua Chardonnayta. Viini on pääosin vuosikertaa 2005, mutta siihen on tuotu runsautta osalla vuotta vanhempaa reserve-viiniä.

Jo lasissa viinin iän näkee selvästi: hailakan oljenvärisistä kellerviin kuohuviineihin tottuneelle Fleur de l'Europen syvä, rusehtavan keltainen väri tulee jopa pienenä yllätyksenä. Tuoksu jatkaa värin hyvin kehittyneellä linjalla: siinä on karamellisoitunutta sokeria, sherrylle ominaista hapettunutta tuoksua, floraalisia vivahteita sekä ruskeata, nahistunutta omenaa. Koska aiemmin ei ole tullut kehittyneitä shamppanjoita vastaan, on Fleur'n tuoksu melkoisen yllättävä ja ronski tapaus.

Kuiva maku jatkaa tuoksun linjalla: siinä on sekä kypsänmakeata alkusyksyn punaista omenaa että hapettunutta omenaa, ja omintakeista, pähkinäisen sherryistä aromia, mutta maku laajentuu tuomaan mukaan myös Champagnen mineraalia sekä pikanttia, hunajakeksimäistä briossisuutta ja makua, jota voin kuvailla vain epämääräisesti umamiseksi. Ikään nähden suutuntuma on edelleen miellyttävän hapokas ja viinin mousse on edelleen hyvissä kantimissa.

Jälkimaku on hapokas, kukkea ja aavistuksen jopa kermaisen oloinen, mutta toisin kuin moni on viinistä kirjoittanut, on se mielestäni melko lyhyt. Mineraali ja kehittynyt omenaisuus haipuvat kielellä hetken aikaa, hapokkuus ja kermaisuus tarraavat kielen takaosiin hieman kauemmaksi aikaa, mutta erityisen pitkästä mausta edes shamppanjan mittapuulla ei ole kyse.

Viinin kehittyneen ja sherryisen aromin vuoksi voin hyvin ymmärtää, miksi monet ovat kavahtaneet sitä. Fleur on shamppanjaksikin poikkeuksellisen harteikas ja voimakasarominen, ja sen sherryisen hapettuneet aromit varmasti tuovat monelle ensimmäiseksi mielikuvia pilalle kehittyneestä viinistä. Tuoksun rikkaus kuitenkin osoittaa viinistä löytyvän muutakin, ja viimeistään sen maku selventää, että viini on edelleen täydessä iskussa. Pääkaupunkiseudulla asuvat voivat käydä tutustumassa tällä hetkellä viiniin lasillisen verran Punavuoren viinibaari Latvassa, sillä sen omintakeinen aromi tuntuu olevan enemmän shamppanjoistaan jotain uutta ja omaperäistä etsivien kuin tuhtien ja voimakkaiden kuohuvien ystävien makuun.

Suurin yllätys on kuitenkin Alkon hinnoittelussa: verrattuna moniin hyvinkin geneerisiin, vaikkakin laadukkaisiin ja perinteisiin shamppanjoihin, on Fleur de l'Europe hinnaltaan niitä keskimäärin 5-10 euroa edullisempi ja tuo silti jotain todella omintakeista ja mielenkiintoa herättävää suurien Champagnen viinitalojen dominoiman hyllyn valikoimaan. Viini kuitenkin on sen verran kypsässä vaiheessa, että suosittelen juomaan sen melko pian sen sijaan, että antaisin sen kehittyä edelleen – viinin aromit ovat nyt hyvässä iskussa. Kypsyttelyllä suurimmat muutokset tullee tapahtumaan viinin kuohun kevenemisessä.

Lyhyesti: Hyvin kehittynyt, sherryisen aromaattinen ja voimakas shamppanja kohtuuhinnalla.

Arvio: Erittäin hyvä – Fleur on nahistuneen kehittyneistä aromeistaan todella raikas ja mielenkiintoinen tuulahdus hyvin tasapaksujen jokapaikan shamppanjoiden keskellä. Aromimaailma ei yllä monimutkaisuudessaan eleganteimpien ja runsaimpien shamppanjoiden tasolle, mutta sen voimakas ja kehittynyt aromi korvaa käytännössä kaikki viinin heikkoudet.

Hinnan (38,80e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti