Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.3.12

Steininger Riesling 2010

Steininger Riesling 2010
 • Valmistaja: Weingut Steininger
 • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC
 • Maa: Itävalta
 • Alue: Niederösterreich, Kamptal
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 11,48e (Maaliskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 12,58e (Tammikuu 2014, Alko)

Tulipa tässä männäpäivinä mahdollisuus päästä koeajamaan uusi vuosikerta Steininger Rieslingistä – valkoviinistä, jonka edellinen vuosikerta oli mitä miellyttävin ja tyylipuhdas Keski-Euroopan Riesling ruoan kumppaniksi.

Väriltään viini on todella neutraali, hämärässä valaistuksessa viini olikin väriltään lähes väritön ja kristallinkirkas. Tuoksu on hyvin kepeän kukkaisa ja mineraalinen, seassa on myös hieman trooppista hedelmää, muttei läheskään yhtä kypsän tuntuinen kuin edellinen vuosikerta.

Maku seuraa uskollisesti tuoksun viitoittamaa tietä: se on hyvin raikas ja rapsakkaan hapokas, viinissä on hentona, mutta selvänä aromina päärynää sekä kypsempää punaista omenaa sekä mineraalia. Maku on hapokkuudessaan runsas, mutta aromeissaan kuitenkin sen verran kevyt, että viinin hillitty alkoholi pääsee ajoittain hieman puskemaan läpi.

Steiningerin vivahteikas jälkimaku on pitkähkö, mineraalinen, sitruksinen, hapokas ja viheromenainen. Siinä on sekä runsaasti hedelmää että särmää.

Tyylillisesti Steininger tuntuu ottaneen askeleen hillittyyn, mineraaliseen suuntaan edellisen vuosikerran runsaan hedelmäisestä mutta runsaan hapokkaasta tyylistä. Hedelmäisyys on edelleen selvää, mutta vähemmän kypsää ja dominoivaa kuin aiemmin. Sen sijaan tiukka hapokkuus ja runsas mineraali hallitsevat edelleen suutuntumaa. Viini on melko tiukka ja vaatiikin kylkeen ruokaa, johon ronskit hapot voivat pureutua ja joka voi nostaa viinin moniulotteisen hedelmäisyyden esiin. Sellaisenaan viini on hapokkuudessaan turhankin kirpakka ja sen hedelmäisyys ja tiukaksi, sulkeutuneeksi. Seurusteluviininä Steininger 2010 on huonompi kuin edellinen, kypsempi vuosikerta, mutta kuivien ja raikkaiden Rieslingien ystävälle se on edelleen todella kelvollinen, lajikkeelle uskollinen ruokaviini.

Lyhyesti: Rapsakkaan hapokas, kuiva ja raikkaan hedelmäinen ruokavalkoviini Itävallasta.

Arvio: Erinomainen – rypäleiden kypsyysaste on tässä vuosikerrassa just eikä melkein, joten viinin runsas hedelmäisyys on astetta pienemmässä roolissa kuin ennen. Steiningerista ei juurikaan löydy Alsacen Rieslingien hunajaa, mutta muita Keski-Euroopan Rieslingien aromeja, kuten mineraalia, sitrusta ja omenaa oikein hyvin.

Hinnan (12,58e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Kiitos loistavasta Blogista!! Auttaa sunattomasti viini tietämykseni laajentamisessa.
  Opiskelin aikoinaan musiikkia Torinossa Piemontessa, jossa vietän paljon aikaa edelleen.
  Ja sen myötä Piemontelaiset viinit olivat pitkään niitä ainoita oikeita, Dolcetto, Barbera, Barolo, Barbaresco..jne. Pikku hiljaa kuitenkin on alkaneet ennakkoluulot häipymään, ja muidenkin alueiden viinit kiinnostamaan.
  Tämä kyseinen Riesling oli kesäisen Päijänteen rannalla hyvän kala ruuan kanssa Lähes täydellinen kumppani!
  T. Ilari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitosta kehuista! Ja mukavaa jos blogista on ollut apua. :)

   Piemontelaiset viinit ovat kyllä kaikin puolin erinomaisia ja niiden parissa voisin itsekin viettää vaikka loppuelämäni, mutta maailma on kyllä täynnä niin upeita, erilaisia viinejä, että olisi hulluutta jättää niitä maistamatta!

   Poista