Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.3.12

Château Rieussec 2005

Château Rieussec 2005
  • Valmistaja: Château Rieussec
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes, Bordeaux 1er Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes, Fargues
  • Rypäleet: Sémillon (95%), Sauvignon Blanc (3%), Muscadelle (2%)
  • Koko: 0,75 / 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 85,80e / 46,00e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 87,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Château Rieussec on yksi maailman kahdestatoista Sauternes Premier Cru -luokituksen vuonna 1855 saaneesta viinistä, minkä johdosta viini nauttii viininystävien melko varauksetonta ihailua ympäri maailman, mikä myös heijastuu viinin hinnassa. Viini tekee monen lompakkoon melko syvän loven, mutta tämän kääntöpuolena on viinin elinikä, joka voi suotuisissa olosuhteissa ylittää helposti jopa ihmisen eliniän. Monesti sanotaankin että Sauternes'n viinit rupeavat olemaan hyvin tasapainossa n. 10 vuotta vuosikerrasta ja ovat saavuttaneet parhaimman ikänsä, kun niiden kullankeltainen väri on kehittynyt kuparinruskeaksi. Näihin tietoihin nojaten voin epäillä, että tämä vuoden 2005 viini on tullut korkattua turhan nuorena.

Väriltään Rieussec edustaa hyvin tyypillistä jälkiruokaviinityyliä, ollen väriltään syvä, nestemäisen kultainen. Tuoksu tuo klassista Sauternes'ta nenään; on hunajaista jalohometta, vaniljaista ja aromikasta tammea, kuivattua ananasta, appelsiininkuorta, karamellisoitua omenaa ja omenatarhan kukkia.

Maku ei niinkään seuraa tuoksua, vaan tuo kokonaan uuden kirjon aromeja kielelle: siinä on mm. vaaleata siirappia, keltaisia, kuivattuja hedelmiä, omenahilloa, taikinaa, tyylikästä tammea, kinuskia ja vaniljaa. Aromimaailma kuitenkin jatkuu paljon tätä runsaampana, siitä rupeaa olemaan vain yhä vaikeampi löytää yksittäisiä makuja aromien sekoittuessa toisiinsa. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen; sen hapot eivät pääse tuomaan runsainta teräänsä keskimakuun, minkä vuoksi viini on hieman raskaammanpuoleinen verrattuna aikaisemmin maistamiini Sauternes'n jälkiruokaviineihin. Sen sijaan viinin aromien suuri ja vaikuttava kirjo antaa paljon anteeksi.

Jälkimaussa viinin kinuskinen ja kitkerän mausteinen tammisuus sekä omenahillo vain jatkuvat ja jatkuvat. Ainoastaan hieman alkoholisuuden lämpöä tulee häiritsemään muuten miellyttävän pitkää jälkimakua.

Kokonaisuutena Rieussec 2005 on todella hienostunut ja aromikas esitys, mutta vielä hieman epätasapainoinen. Tämän lisäksi viinin rakenne on todella lupaava hyvinkin pitkään kypsytykseen, ja sen aromit ovat runsaudestaan ja monisyisyydestään huolimatta vielä sitä, mitä voi löytää edullisemmankin hintaluokan Sauternes'n viineistä. Tämän takia viini kannattaakin hankkia talteen ja korkata vasta lähempänä seuraavaa vuosikymmentä – viini on nykyisellään vielä auttamattomasti liian nuori.

Nyt korkattuna viini on todella upea ja lumoava esitys, mutta siitä jää uupumaan sen hinnan edellyttämä, tajuntaan iskeytyvä "voi hyvä jösses" -vaikutelma. Tullee siis toimimaan jo nytsillään melkeinpä jälkiruoan kuin jälkiruoan kanssa, mutta ei tule antamaan vielä rahalleen vastinetta. Näppituntumalla arvioiden viinin hinta-laatu-suhde noussee pykälän ylöspäin n. 4-5 vuoden välein.

Lyhyesti: Uskomattoman aromikas ja monipuolinen jälkiruokaviini, joka on vielä hyvin nuori ja jonka rakenne tuntuu olevan vielä hakusessa. Tämä on viini, joka kuuluu unohtua viileään kellariin kymmeneksi vuodeksi.

Arvio: Tyylikäs – aromimaailmaltaan Rieussec on vaikuttavan moniulotteinen, mutta vielä tämän ikäisenä se ei tarjoa hirveästi sellaista, mitä ei löytyisi edullisemman hintaluokan Sauternes'n viineistä. Aromimaailman laajuudesta kertoo se, että jo nykykunnossa tästä yhdestä viinistä tuntuu löytyvän enemmän aromeja kuin viidestä muusta yhteensä.

Hinnan (87,0e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti