Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.3.12

Villa Cafaggio Chianti Classico 2008

Villa Cafaggio Chianti Classico 2008
  • Valmistaja: Villa Cafaggio
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,98e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 18,98e (Tammikuu 2013, Alko)

Villa Cafaggion perinteitä henkivä Chianti Classico on pitkään nauttinut vähintäänkin kohtuullista suosiota Alkon alle kahden kympin italialaisten keskuudessa. Itselläni kuitenkin kesti tovi jos toinenkin ennen kuin pääsin tutustumaan tähän kehuttuun viiniin – osasyyllisenä samassa hintaluokassa tapellut, suuria kehuja niittänyt Antinorin Chianti Classico Riserva 2006, joka nyttemmin on hyllyiltä jo kadonnut uuden vuosikerran tieltä. Toki sitä tuli oltua mielenkiinnolla liikkeellä, kun vastaan tuli tilaisuus jossa pääsi tutustumaan tähän viiniin.

Väriltään Cafaggio on punaruskea ja aavistuksen läpinäkyvä tiilenpunainen. Tuoksussa on hyvin tyypillistä Toscanan kirsikkaa, mutta seassa on myös karpaloa ja mokkasuklaata ja kaiken alla aavistus nahkaisuutta. Tammea on käytetty varsin maltillisesti, sillä viini tuo pääasiassa Sangiovesen omia aromeja, ei puuta esille.

Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen mutta sopiva hapokkuus ja tanniinisuus tekevät kokonaisuudesta oikein tasapainoisen, kepeähkön ja hyvin toimivan. Aromeiltaan viini on hieman kehittynyt, tarjoillen karpaloa, kirsikkaa ja aavistuksen nahkaa. Viini on yleisvaikutelmaltaan melko kuiva, mutta seassa on myös aavistus makeampaa kirsikkaisuutta. Tammisuus maistuu kaiken keskellä aavistuksen kahvisena. Jälkimaku on keskipitkä ja mausteinen, seassa on myös aavistus puista tammea. Aromimaailma on erinomaisesti tasapainossa kokonaisuuden kanssa, ja vaikka se on vielä hieman nuorehko verrattuna moniin maistamiini Chianteihin, on viini jo nyt oikein erinomaisesti nautittavissa.

Villa Cafaggio on oikein perinteinen, valloittava Chianti Classico. Se ei ole hypännyt muutamien muiden alueen viinituottajien tapaan modernien viinien kyytiin, joissa viineistä koetetaan tehdä oikein muhkean hedelmäisiä ja samalla latistetaan kokonaisuus liian dominoivalla nuorella tammella. Tässä viinissä hedelmäisyys on selvä ja ryhdikäs, mutta se ei yritä hypätä kasvoille. Tammea on ja se maistuu, mutta se värittää aromimaailmaa monipuolisemmaksi sen sijaan että se yrittäisi peittää sitä.

Italian viinien ystäville Villa Cafaggio on melko varma valinta. Sen rakenne ja aromimaailma kutsuu yhdistämään sitä automaattisesti ruokiin, mutta muutaman tunnin ilmauksella viini avautuu erinomaiseksi ja ryhdikkääksi seurusteluviiniksikin. Paras vaihtoehto on kuitenkin antaa viinille useampi vuosi kaapissa, jotta sen nuorekkuus pääsee tasaantumaan ja kehittämään vanhempien Chiantien nahkaisuutta, viikunaa ja suklaata aromimaailmaansa.

Lyhyesti: Hyvin perinteisiä Toscanan Sangiovesen ominaisuuksia ilmentävä kuiva, hapokas ja ryhdikäs Chianti Classico.

Arvio: Tyylikäs – viini on nyt jo vallan hyvässä kunnossa, mutta sen rakenne vihjailee potentiaalista kehittyä vajaan kymmenen vuoden sisällä vallan erinomaiseksi.

Hinnan (18,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti