Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.3.12

Raimat Vallcorba 2009

Raimat Vallcorba 2009
  • Valmistaja: Raimat
  • Tyyppi: Punaviini, DO Costers del Segre
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Costers del Segre
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (70%), Syrah (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 22,90e (Helmikuu 2012, ei Alkon valikoimissa)
  • Hinta nyt: 24,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Vallcorba on Raimatin perheyrityksen lippulaivaviini, joka on valmistettu perinteisten espanjalaislajikkeiden sijaan kansainvälisistä lajikkeista, Cabernet Sauvignonista ja Syrah'sta. Tämä viinin lippulaivastatus tosin hieman osoittaa Raimatin statusta perusviinejä tuottavana viinitalona – viinin hinta pyörii samassa luokassa kuin menien viinitalojen peruslinjaston tuotteet.

Viinin väri on hyvin paksu, aavistuksen purppuraan vivahtava rubiininpunainen. Sen tuoksussa on sekä mausteista että vaniljaista tammea, kypsää marjaa ja maitosuklaata. Tuoksu on kuitenkin käytettyihin lajikkeisiin ja nuorekkaaseen väriin nähden yllättävänkin hillitty.

Vallcorban ensimaku tuo kielellä pehmeätä, makeankypsää, luumuista ja karhunvatukkaista hedelmää, jossa aavistus savua ja tummaa suklaata. Viinissä on kuitenkin sen täyteläisyyteen nähden melko vähäntuntuisesti happoja, mutta viinin raamit piirtyvätkin enemmän sen melko nuorekkaan terävien tanniinien ja mausteisen täyteläisyyden varaan.

Jälkimaku on pitkä, miellyttävä, tamminen ja aavistuksen kanelinen ja jeerainen mausteisuudeltaan. Hapot tuovat voimalliseen jälkimakuun tasapainoa.

Kokonaisuutena Vallcorban on ihan tyylikäs ja miellyttävä, mutta talon lippulaivaviininä se jättää allekirjoittaneen hieman kylmäksi. Tähän saattaa vaikuttaa tosin viinin vielä melko nuori ikä, sillä viinin harteikas rakenne lupaa vielä hyvää ikää, viinin saavuttaessa parhaan huippunsa todennäköisesti vasta n. puolen vuosikymmenen jälkeen. Nykykunnossa viini kuitenkin on melko tyypillinen, moderniin henkeen tehty täyteläinen Cabernet-Syrah, joita kylläkin saattaa saada kelvollisia, nytsillään loistavassa tikissä olevia jopa puoleen hintaan Vallcorban hinnasta. Nykykunnossa tämä viini ei omasta mielestäni sen tyylistä ja tasapainostaan huolimatta vastaa ollenkaan hintaansa, ja suosittelen siirtämään katseen muihin vastaavan hintaluokan punaviineihin.

Lyhyesti: Yleisesti viini on tyylikäs ja hyvin maistuva, mutta loppujen lopuksi hyvin geneerinen ja yllätyksetön, moderni espanjan Cabernet-Syrah, jonka hinnassa tuntuu olevan paljon lippulaivastatus-lisää.

Arvio: OK – Vallcorba on hyvin lajityypillinen ja tavanomainen "lippulaivatason" punaviini, joka kannattaa pistää useammaksi vuodeksi piiloon keräämään persoonallisuutta. Vaikkei mitenkään hengetön ja vaisu esitys, ei se nykykunnossa missään nimessä tarjoa rahalle järkevää vastinetta.

Hinnan (24,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti