Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.3.12

Brown Brothers Shiraz 2009

Brown Brothers Shiraz 2009
  • Valmistaja: Brown Brothers
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Victoria, Central Victoria
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,68e (Maaliskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Australialainen Shiraz – sikäläisten antama nimi Ranskasta lähtöisin olevalle Syrah-lajikkeelle – on yksi suomalaisten viininkuluttajien lempilapsia. Hillitty, mausteinen, tanniininen ja elegantti lajike saadaan Australian lämmössä tuottamaan hyvin monenlaisia viinejä, alkaen rypäleen pohjoisrhônelaista alkuperää kunnioittavista, tyylikkäistä viineistä aina supertäyteläisiin, makeanhilloisiin ja hahmottoman läskeihin tusinapunkkuihin, jotka vetoavat kosiskelevan helpolla ja makean hedelmäisellä maullaan lähinnä "happamia viinejä" karttaviin ostajiin. Siksi itselleni aussi-Shiraz on aina pienellä riskialueella: jopa makeanhilloisista viineistä voidaan saada erinomaisia ja nautittavia, mutta silloin viinin täytyy olla tasapainoltaan tappiin asti hiottu kokonaisuus.

Hinta ei aina tällaisissa tapauksissa kulje käsi kädessä viinin laadun kanssa: usein alle kympillä saa Alkon Australia-hyllystä vain tylsiä ja helppoja tusinaviinejä, mutta hinnan kohotessa todennäköisyys saada tasapainoisempaa ja tasokkaampaa tavaraa kasvaa. Silti korkeassakin hintaluokassa piilee yllätyksiä, sillä jotkut viinitalot vain keräävät tunnetulla nimellään tai brändillään korkeampaa hintaa korkeintaan keskitasoisella viinillään, kun taas monille australialaisille viinitaloille "isompi = parempi" jolloin saa samaa tavaraa kuin kympillä mutta överiksivedettynä massiivitykityksenä, ilman tietoakaan tasapainosta. Brown Brothersin tuotteet ovat olleet minulle melko tuntematonta aluetta, mitä nyt kerran ohimennen olen päässyt talon Petit Verdot'hon tutustumaan, mikä vaikutti alustavasti ihan kelvolliselta esitykseltä.

Pian avaamisen jälkeen lasiin kaadetun tumman, aavistuksen purppuraisen viinin tuoksu on nuorehko ja voimallinen. Tuoksu tuntuu suorastaan uivan tammessa, joka tuo siihen todella runsaasti toffeeta ja palanutta kärtsää. Palaneen tammisen tuoksun seassa on aavistus ylikypsää luumua ja herukkaisuutta, mutta tammi dominoi kyllä tuoksua suurella voimalla. Viinin avautuminen ja lämpeneminen ei auttanut tilanteeseen yhtään, vaan tammi jatkoi vain korostumistaan.

Viinin maussa on mm. tammea, tammea ja tammea. Tarkemmin analysoituna viinistä löytyy mm. kuivaa, tiukkaa puuta, makeaa vaniljauutosta ja toffeeta. Viinin suutuntuma on selvän täyteläinen, mutta happoja viinistä löytyy hyvin, joten rakenne on ihan jees. Silti viinin runsas, poltteleva alkoholisuus tuntuu olevan vähän liikaa. Tanniinisuutta on, mutta rotevaan tammisuuteen verrattuna melko heikonoloisesti.

Jälkimaku on aika lyhyt, hieman teräksinen ja australialaiseen henkeen jopa aavistuksen eukalyptuksinen. Maun kadotessa nopeasti kieleltä jää aavistuksen toffeinen maku haipumaan suuhun.

Valtavana tammipommina Brown Brothersin Shiraz ei ollut kyllä juurikaan allekirjoittaneen mieleen. Rypäleen ominaisaromia ei tammen alta löytynyt juuri ollenkaan, joten viinin tapauksessa on aika lailla yksi ja sama mikä lajike pullon etiketistä löytyy. Oikeanlaisen ruoan, kuten esimerkiksi mediumkypsän paistin kanssa viinin liiallista tammea ja hentoa, hillomaisen kypsää hedelmää on mahdollista saada paremmin tasapainoon keskenään, mutta viini tuntuu silti olevan suunniteltu enemmän tammea rakastavien, uuden maailman in your face -viinien ystäville kuin allekirjoittaneelle.

Lyhyesti: Roteva ja täyteläinen tammipommi perinteiseen australialaiseen tyyliin.

Arvio: Tylsä – viinin rakenne on saatu jopa ihan hyvin kohdalleen, mutta sen vastapainona viinin oma henki on onnistuttu kadottamaan tehokkaasti täysin ylilyödyllä tammen käytöllä. Viini ei varsinaisesti ole huono, mutta omaan makuun näin liiallinen tammitus ei enää toimi.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Heikko – viinin laatu ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti